11 juni 2011

Vatten på Chelsea Flower Show

Vid sidan av att många visningsträdgårdar hade planteringar med en vild "look" var vatten ett genomgående tema! Vatten förekom i alla möjliga skepnader både i de stora visningsträdgårdarna som tävlade om Best in Show men också som en liten, liten detalj i de allra minsta montrarna.

En otroligt elegant lösning hade man i den här visningsträdgården. Vatten sipprade upp i tre små brunnar och i huggna rännor i graniten flöt vattnet i serpentiner sakta ner i en stor damm.
Här en variant där vatten i ett kvarnhjul fick försörja en damm. Kul att kontrasterna mot det moderna huset i bakgrunden kom med på bilden!


Vatten kan komma från andra oväntade ställen också. Läskigt med avlopprör? Nej inte alls! Jätteläckert.


Vatten i en trädgård kan ju nyttjas av fler än växterna så varför inte låta trädgårdens vatten rinna ut in en pool!


...och i kanten av poolen låta växterna vara en del av badplatsen!


Men vatten kan också rymmas i ett litet keramikfat....


....eller i en undanskymd och hemlig plats i trädgården. Ett ställe där man bara hör det rogivande porlet och där man nyfiken får leta efter vattenspegeln.


Om man inte är åt det där hemlighetsfulla hållet kan man vara lite mer extrovert och låta vattnet både synas och höras.


I den här visningsträdgården var vattnet alldeles stilla i avlånga grunda fat. Otroligt effektfullt i sin enkelhet.Och till slut en bild från en visningsträdgård med rötter i Malaysia där vatten är en förutsättning för den frodiga grönskan. Ett givet ställe för en eftermiddagsdrink?!

9 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Snygga och skickligt utförda vattenarr. av utställarna. Jag tyckte om alla - beroende på vilken effekt som man önskar uppnå såklart. Den sista med vattnet integrerat i bordet var mycket effektfullt... Inspirerande!

Kram Anna Vattenkanna

Katarinas trädgård sa...

Hjälp så mycket snyggt! Åh vad jag blir avundsjuk, jag vill också åka till Chelsea... men nästa år då, då ska jag komma iväg! Men jag har tvekat i många år för jag har tänkt att det är så mycket folk och trängsel, vad tyckte du?
Tack för jättefina bilder!
Hälsningar
Katarina

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Oj så mycket snyggt! Vilket toppeninlägg! :) Lite avis på dig att du var där. Var där förra året och ska nog ta mig dit nästa år hoppas jag. :) Ska läsa ikapp lite på din blogg nu. Är lite dålig på att kika runt nu... Ha en finfin helg!

Susie på Stjärnarve sa...

Vilka tjusiga vattenarrangemang! Om man hade obegränsat med pengar så vet ju jag vad jag skulle använda en del av dom till - göra en STOR damm (liten sjö)på yttertomten som man både kunde ha växter i och bredvid och dessutom kunde bada i. Det lär ju aldrig bli av, fast drömma kan man ju......

Mona sa...

Tack för härliga bilder från Chelsea! Det är roligt att få se vad där funnits, fast man inte har möjlighet att själv åka dit. Väntar med spänning på att få se ännu flere bilder därifrån.
Kramar, Mona

Kristina Bonander sa...

Tack alla för era kommentarer. Och nej, Katarina jag tyckte inte att det var så olidligt trång. Visst var det mycket folk och till de bästa montrarna var det kö för att kunna fotografera men alla besökare var så otroligt trevliga och hjälpsamma så det gjorde inget! Hälsningar Kristina

Marie Lithén sa...

oj så mycket inspiration! Underbara bilder på nya härliga sätt att använda vatten. Vill ut och gräva nu på en gång:)

Christina sa...

Vilka fina bilder, skulle vilja åka dit någon gång!

M/S Design sa...

Så glad att du delar med dej av allt fint från Chelsea Flower Show.
Mariana