9 juni 2011

Vildsådd på Chelsea Flower Show

Tiden rasar iväg och helt plötsligt har det gått flera, flera dagar sen jag kom hem från England.

Nu är bilder sorterade och allt man samlade på sig under mässan är lagt i prydliga högar. Dags för en sammanfattning:

Det är kanske inte rätt att prata om trender men det fanns ändå några detaljer som dök upp i nästan varenda visningsträdgård. Bland annat såg många planteringar ut att vara vildsådda med en blandning av vilt och tamt där allt tycktes ha lämnats en tid och fått spridas utan inblandning av mänsklig hand.

Den här visningsträdgården (nedan) var en av mina favoriter (kommer nog skriva mer om den i något kommande inlägg). Ett oräkneligt antal sorter i dova gammelrosa, cerise och aprikosfärgade toner.
 


Och i den här montern (nedan) fanns en bortre del med vilda blommor och i mitten några stigar där odlade växter tycktes ha frösått sig och slagit sig ner i stigens grus.
I en glänta lekte några harar....


Nedan visningsträdgård vann priset Best in Show och trots att det fanns ganska många strama detaljer så var planteringarna åt det lössläppta hållet.
Här var det tuffa kontraster. Illande turkos matta i konstfiber mot ganska vilda rabatter (även om de var genomarbetade och färgstämda) med olika gräs och perenner.Rikligt med färg var det även i den här planteringen fast det var något mer ordnat med större sjok av samma växt.


Till och med i den Japanska trädgården såg det ut som lönnarna spritt sig på egen hand, japanska trädgårdar som ju ofta annars varit så sparspmakade!


Det finns så mycket mer att visa så det blir säker några fler inlägg från Chelsea!

3 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Tack för fina bilder och briefing! Jag är imponerad av montern med grusgången som de lyckats att se så naturlig ut. Jag menar med att växterna har vandrat iväg sådär lite som de själva vill. Verkligen skickligt utfört.

Jag tycker om den här vilda, rufsiga looken i kombination med extremt strama geometriska former - där kan vi prata om kontraster...

Gärna mer från CFS Kristina - det är så inspirerande att ta del av dina personliga intryck från utställningen - inte bara de vanliga pressbilderna.

Kram Anna Vattenkanna

Sophia Callmer sa...

Tack! Intressant detta att det vilda blandat med det odlade kommer mer och mer, det gillar jag. Förhoppningsvis kan folk bli mera intresserade av att ståndortsanpassa sina rabatter/anläggningar då, det ger ju ett enklare sätt att ha trädgård på och mindre statiskt, alla måste ju inte ha en viss typ av växt, alla trädgårdar har olika förutsättningar. kram Sophia

Ingegerd sa...

Åh, så många vackra blommor! Där skulle man vara med kameran!