15 maj 2011

Sofieros Rhododendrondal

Ännu behövdes någon vecka för att rhododendrondalen i Sofieros Slotsspark skulle stå i full blom. Men många av de tidigare sorterna hade öppnat sina blommor då jag vandrade runt där förra helgen. Underbara färger i babyrosa, cerise och både citrongult och vaniljgult! Många blad- eller blomknoppar var också vackra med foderblad i avvikande färger och en del nya blad hade brun- eller gråfärgat ludd (indument) på undersidan av bladen.  Väldigt snyggt när bladen rörde sig i vinden.

Stigen i rhododendrondalen slingrar sig utmed en djup bäckravin och det finns många små avstickare långt in i snåren.


Sofiero byggdes redan 1864 men rhododendrondalen har tillkommit under 1900-talet. Det var kung Gustav VI Adolf som sen han 1905 fick slottet och parken som bröllopspresent, skapade större delar av den nuvarande parken. Han hade rhododendron som ett specialintresse och det är åtskilliga hundra olika sorter som är planterade i den fuktiga dalen. Flera stycken av dem är upp mot 6 - 7 meter höga och ser ut att ha stått där sen urminnes tider. Det är en trollsk stämning nere i bäckravinen, svalt, fuktigt och otroligt vackert!

Har du vägarna förbi är det verkligen värt ett besök. 

Läs mer om Sofieros Slottspark7 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Men så vackra bilder du tagit på Sofiero! De gör verkligen rättvisa åt rhododendronblommorna. ja, denna park är verkligen i en klass för sig tycker jag. Hit återkommer jag gång efter gång efter gång...

Kram Anna Vattenkanna

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Kristina! Tack för påhälsningen! Ja.. det är lite samma här...hinner inte med att besöka alla finfina bloggar. Glad att jag kikade in idag - vilka helt fantastiska bilder du bjuder oss på!!! Sofiero ligger på min önskelista att besöka. Hoppas jag får tillfälle i sommar.
Ha en skön vecka!
Kram,
Anna-Karin

Lotta sa...

Vilka underbara bilder!! Det var många år sedan jag besökte Sofiero under rhododendronblomningen men nu förstår jag att det är dags att förnya den bekantskapen. Sååå vackert!
Kram

Helena sa...

Jag är då ingen stor fan av roddisar inte hos mig iaf.men jag gillar att se riktigt gamla fina knotiga exemplar.Fina bilder med ett underbart ljus!O stigen:-)
KRAM från mig!

Susie på Stjärnarve sa...

Det är precis likadant här, man hinner inte riktigt med allt så blogga har jag inte heller hunnit med riktigt sista tiden.
vilka underbara bilder på underbara rhododendron! :-) Har inga här - vi har ju för mycket kalk - och så vill jag egentligen inte sätta något som inte passar in i naturen runt om. Fast när jag besökte en väninna som gjort en massa upphöjda bäddar för sina "rodisar" så blev man ju helt klart sugen. Dom är ju fantastiska!!

Cecilia - Vi tre o trädgård sa...

Vilka helt fantastiska bilder Kristina! Och fin rapport, kanske lyckas man få till ett besök i blomningstid i år...

M/S Design sa...

Vilka fina foton du tagit!!
Det är vackert där och du verkar kommit rätt tid.
Ha de bra
Mariana