23 maj 2011

Vivor och sippor i gräsmattan

Det är roligt med de frösådda gullvivorna. De dyker upp i lite blandade skepnader. De vanliga gula i mängd förståss, men också i olika oranga och röda toner.

Gullviva (Primula veris)

Gullviva i rött (Primula veris)

Här har vi orsaken. En gammal jordviva i rött som som överlevt i många år och som nu är pappa till alla olikfärgade ättlingar i gräsmattan. 

Gammal jordviva (Primula vulgaris)

Gullvivor sprider sig lätt och vill man låta naturen exprimentera med färgerna  är det bara att plantera in lite jordvivor i olika färger. Jordvivan växte för länge sedan vild i Skåne och hybridiserar gärna med vanliga gullvivor.

Jordviva (Primula vulgaris 'Ken Dearman')

Den här jordvivan har nog tillkommit under lite mer ordnade former. Namnsorten heter Ken Dearman och har underbara blommor i rosa-organge.Gulsippa (Anemone ranunculoides)

Hos goda vänner fick jag för första gången syn på gulsippor! Har faktiskt aldrig sett den i levande livet tidigare. Även gulsippan kan korsa sig med släktingen vitsippa och kallas då lite fantasilöst för hybridsippa.

Och av de goda vännerna ska jag nu få en liten planta och man kan ju kanske hoppas att den slår ihop sina påsar med någon av trädgårdens vitsippor i framtiden.

Växter i det här inlägget:
  • Gullviva (Primula veris)
  • Röd gullviva (Primula veris 'Rubra')
  • Jordviva (Primula vulgaris)
  • Jordviva (Primula vulgaris 'Ken Dearman')
  • Gulsippa (Anemone ranunculoides)1 kommentar:

Helena sa...

Som vanligt vackra bilder!Gullvivans doft är ju undebar:-)
Har oxå en riktigt röd variant som är från mormors soldat torp.Mamma har för den vidare till mig:-)
KRAM från mig!