Naturlig trädgård

Om du har följt min blogg ett tag så har du säkert märkt att jag gärna skriver om trädgård OCH natur.

För mig är naturen en stor inspirationskälla. Att använda inhemska vilda växter tillsammans med odlade och att ha svenska naturtyper som utgångspunkt kan ge precis lika många kickar som en traditionell och en aldrig så välskött trädgård. Men likväl, en naturlig trädgård kan också se välskött ut!

Det finns inte många trädgårdsböcker skrivna med de här utgångspunkterna men Susanna Rosén har i alla fall skrivit "Naturlig trädgård"! Tack för det Susanna.


Det är en bok, berättar hon som ligger henne alldeles särskilt varmt om hjärtat. Boken kan vara svår att få tag på men jag såg den faktiskt på Åhléns bokrea!

Ämnet, naturlig trädgård är kanske inte glödhett på bokmarknaden. När Lotte Möllers bok "Trädgårdens natur" gavs ut 1992 var den en av de första som skrevs där naturen berördes i trädgårdssammanhang i Sverige. Man trodde kanske att det skulle vara startskottet på en flod av böcker i ämnet, men Susanna är fortfarande ganska ensam om att ha skrivit om detta på senare tid.Vill man läsa vidare finns trots allt lite utländsk litteratur. Susanna tipsar om "Planting the Natural Garden" av Piet Oudolf och Henk Gerritsen. Beth Chatto har skrivit två böcker om "The Dry Garden" och "The Dump Garden", också användbara enligt Susanna.

Känns ämnet smalt? Jag tror inte det behöver vara det för en av de röda trådarna i Susannas bok är just att det går att blanda vilt och tamt. Det är inte fråga om antingen eller utan både och! Att låta också de vilda växterna få plats i trädgården ger ju oss ett ännu större urval!

Böcker i detta inlägg

  • Rosén, Susanna (2006), Naturlig trädgård, Prisma
  • Möller, Lotte (1992), Trädgårdens natur, Albert Bonniers förlag
  • Chatto, Beth (1998), The Dry Garden, Orion
  • Chatto, Beth (1998), The Dump Garden, Orion
  • Oudolf, Piet och Gerritsen, Henk (2003), Planting the Natural Garden, Timber Press

Kommentarer

Tack för boktipset! Ska kika efter den..

Kram Anna Vattenkanna
Birgit sa…
Den boken har jag oxå. Måste leta fram den och läsa nu när jag har en ny trädgård på landet. Och du kul att du tittar in hos mej.
Ha en bra helg önskar
Birgit
Hej !

Vilka vackra bilder du har på din blogg !! Blandning av vilt och odlat låter som en bra kombination !
Ha det så gott !
Kram/Isa
Helena sa…
Ja nog märks det att du uppskattar naturen väldigt mycke!Det gör jag oxå:-)
Kom nyligen över ett ex.av skuggträdgården av Beth Chatto den hade jag sökt länge trodde inte mina ögon då jag hittade den :-)
KRAM från mig!
ps/Du kanske redan varit inne hos mig idag.Då har du sett snökrokusen utslagen kommer ihåg att du ville se den.
Anita sa…
Håller med dig helt. Natur och trädgård går hand i hand. Jag släpper ofta in det vilda i min trädgård. Jag har en liten sluttning med rhododendron och azaleor. Där är alldeles vitt på våren av vitsippor och lagom när buskarna blommar blommar också nävor och smörblommor. Mycket vackert tillsammans. Det är verkligen märkligt att inte fler böcker ges ut i ämnet.
Lotta sa…
Jag är helt inne på ditt spår med vilt och odlat i en blandning. Där jag bor i skogsbrynet faller det sig nog mer naturligt än kanske i ett nybyggt villaområde.
Kram
Xnia sa…
hej, kristina. Min email är maria_thomasson@hotmail.com
Elisabet sa…
Så kunnig du är, och bra att du för in lite nya tankar runt trädgården,
för mig har det alltid varit naturligt att hämta träd och blommor från naturen o sätta in bland det andra.Har en vacker annorlunda gran tex och flera rönnar o en lönn mm.Egentligen är jag lite osäker på vad jag egentligen får gräva upp !
Ha en bra vecka .kul med nya bloggare genom träffen vi hade
Elisabet

Populära inlägg