12 april 2011

Klassiker att sitta på


Vill man hitta sig en lugn vrå i trädgården, sjunka ner med en bra bok och en tekopp, kan man inte sitta skönare än i en traditionell däckstol med fotpall.

(Foto: Stockamöllan)
Få tänker kanske på att det är svenska Stockamöllans däckstol som kan kallas för däckstolarnas urmoder. Redan på 1920-talet köpte företaget en patent från USA och 1924 såldes stolen bland annat till Amerikalinjens lyxkryssare "Gripsholm". Däckstolar finns i alla möjliga fabrikat, men det är just den här stolen som är ursprunget till däckstolar i Sverige.

En annan stolmodell som är svensk i grund och botten är "Viken" från Berga Form.

Stolen "Viken" från Berga Form (Foto: Ulla Bärg)

Gunilla Norin ritade denna välkända stol 1983 och om det är någon teakstol i världen som har kopierats så  mycket, är det denna modell. En riktig Viken-stol har en fantastisk finish och är till stor del limfogad.

Superkvalitet är det också på möbeln från Carl Malmsten. Han lär ha ritat den på 40 - 50-talet nån gång, till sin egna lantsälle i Bergshamra.

(Foto: Bukowskis)

Mina föräldrar köpte en grupp i början av 60-talet som kärleksfullt har oljats varje år och som nu står hemma hos oss. 

Jag är lite osäker på om modellen säljs fortfarande. Jag har sett den på Carl Malmsten-butiken tidigare år, men den fanns inte med på deras hemsida. Men den dyker upp på både blocket och på auktioner ibland. Är den välskött är det är bra köp!Inget är väl så klassiskt som fåtöljen A2 från Gryhyttans Stålmöbler som fabrikens ägare Artur Lindqvist ritade till Stockholmsutställingen 1930. Här sitter man skönt med härligt gung i sitsen.

KWA Holmsund Trädgårdsmöbel Utemöbel

Sen 1946 har också trädgårdsmöbler tillverkats på Knäred Werkstads Aktiebolag. Stolar och bort "Holmsund" lär vara från den tiden. Lite billigare än Gryhyttans, men med precis samma härliga gung. Ett bra alternativ om man vill ha tidstroget till ett funkishus. Holmsund-stolar köpte vi själva till vårt hus från 40-talet.

***

Jag funderade på om det fanns några nyskapade trämöbler att skriva om och kom då att tänka på den här möbeln som bland annat visades på mässan. Den ritades 2007 av Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom.

Enkel rakt-upp-och-ner-design men med omsorg om detaljer och funktion. Och framför allt produceras den via IOU i samverkan med föreninge X-Con i "syfte att ge människor i utanförskap en utbildning och möjlighet till arbete!" En möbeltillverkning med dubbelt syfte alltså! Kanske en ny klassiker?(Foto: TAF Arkitektkontor)


Men det nytillverkas också en hel del enligt gammal fason. Den här fina soffan utställd på "Nordiska Trädgårdar" föll mig verkligen i smaken. Skön var den att sitta på också. Och till en soffa kan man ju bjuda in till sällskap i tedrickandet!Länkar:2 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Tack för att du visar originalen och tillhörande "historielektion" om de fina, gamla trädgårdsmöblerna.Alltid roligt med tingens ursprung och historia tycker jag...

Kram Anna Vattenkanna

M/S Design sa...

Det finns massor av alternativ men extra kul med klassiker.
Mariana