6 april 2011

Stuvsta Trädgård

I snart hundra år har det funnits handelsträdgård i Stuvsta. Idag ägs och drivs den av samma familj som haft den sen 50-talet. Det är härligt att ha en handelsträdgård på gångavstånd, som mål för en promenad eller att slinka in till om något behöver skaffas.

När jag senast var där blev det ett botaniserande bland krukväxterna, utan något egentligt behov utom att få gotta sig i sparkande färger och mönster. Håll till godo!

Trädgårdsnäringen omsätter enorma summor varje år. Plantagen med 35 butiker omsätter 1 100 miljoner (2009) och flera stora byggkedjor har trädgårdsavdelningar. IKEA lär testa trädgårdskoncept i Tyskland för att sen etablera trädgårdsavdelningar på varuhusen i Sverige. Och efterfrågan tycks bara öka! 

Trots att branschen växer starkt finns det fortfarande ett stort antal handelsträdgårdar som är privatägda. Det finns ofta en avspänd självklarhet hos dessa mindre handlare. De har sin erfarenhet och sitt kunnande att vila mot och de orkar stå emot moden och trender. Det blir varken flashigt eller överdrivet.

Jag hoppas att de stora kedjorna och deras möjlighet att pressa priserna inte på sikt ska slå ut våra små och familjeägda handelsträdgårdar. Att närhandla ligger ju i tiden och att ha en lokal handlare inpå knuten är vad alla trädgårdsidkare borde ha!

Länk till Stuvsta Trädgård www.stuvstatradgard.se

4 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Färgsprakande och härligt! Jag känner den lite fuktiga doften...

Dessa mindre handelsträdgårdar och plantskolor ska vi vara rädda och värna om! Med andra ord HANDLA VÅRA VÄXTER hos dem. Ha lanthandelsdöden i minne... man kan inte förvänta sig att de ska finnas för att man ska kunna göra ett litet komplementköp någomn gång emellanåt...

TACK för att du påtalar detta viktiga Kristina! För visst vill vi ha kvar våra små, härliga och underbara små plantskolor?

Kram Anna Vattenkanna

Helena sa...

Åh tänk detta inlägg får mig att tänka tillbaka...för ca.18 år sedan flyttade vi till vårt hus.Varje ledig dag gick jag en långrunda med min hund till ett litet växthus o handlade en bukett tulpaner varje vecka!Under vår/försommar tog jag cykeln o lastade den full men violer o andra fina växter o åkte hem nöjd!Lite dyrare men bättre kvalité:-)
Med tiden fick växthuset slå igen konkurensen vart för stor.Vi var inte tillräckligt många som värde satte kvalitén o att det var lokalt odlat.Tyvärr!Det var så tråkigt...Jag har 4 st.murgrönor kvar som övervintrar på sommarverandan o är ute på sommaren o det är många år sedan de sen de slog igen!Vi hade inte Sigge då så över 6 år sedan alltså.
Det måste vara bra kvalité el.gröna fingrar ;-)
KRAM från mig!

NinaH sa...

Kul med besök! Välkommen åter!;-)
Mitt nästa inlägg tänkte jag förresten ska handla lite om trädgårdshistoria - inklusive några boktips så...;-)...
Håller helt med dig angående plantskolor!
Här i Skåne finns tack och lov några härliga gamla, "enskilda" plantskolor kvar.... Men tyvärr "äts" den ena efter den andra upp av diverse kedjor... Må de stora inte total-kväva alla de små!....
Härlig handelsträdgård ni har nära er! Förstår den är en fröjd att besöka! Och tack för färgfägringen därifrån som du bjuder på i dina vackra bilder!!;-)

M/S Design sa...

Jag gillar Stuvsta trädgård,är nog där en gång i veckan och handlar en hel del där.
Dom har bra jord och frächa växter.
Gillar att dom utökat perenner och buskar/träd.
Ha de så bra
Mariana