Vacker lövmatta

På flera av visningarna under våren presenterades lökväxter och vårblommor mot en fond av vissna fjolårslöv.  Bland annat på Trädgårdsföreningens utställning visade Hannu Sarenström vackra mattor av vårblom tillsammans med eklöv och grenar.  

Hannu Sarenström visade eklöv på Trädgårdsföreningen (Foto: Sylvia Svensson, Odla.nu)

På "Nordiska Trädgårdar" fanns också prasslande löv i flera montrar. Både lönnlöv och löv av ek.

Och vissna löv som sällskap till vårblommor.
I Drottningholms Slottsparks monter, där det också visades otroligt vackra rockokoklänningar i siden, stack alla vårblommor fram ur en tjock matta av eklöv. Man kunde nästan föreställa sig fraset av sidenkjolar när damerna långsamt skred genom parken.

Eklöv för sidenkjolar att prassla i.

Vill man inspireras av detta är ek nästan bäst tycker jag. De förmultnar sakta och blir buckliga och luftiga när de torkar. Lönnlöv är också fina, men förmultningen sätts snabbt igång om det är fuktigt. 

Även om man vill behålla löven så vill man ju ta bort skräp och kvistar i trädgården på våren. Men om man krattar när det blåser lite fladdrar de finare löven iväg och skräp och kvistar kan samlas upp ändå.

Boklöv, som också är ett fint alternativ, förmultnar inte så snabbt och är dessutom vackra redan när de vissnade sitter kvar på buskarna.

Boklöv på häck


Så småningom börjar ju alla löv att förmultna och kanske är det då de gör största nyttan. Det blir fin humus till fromma för växtligheten! Under lövtäcket i hörnor och fuktiga vrår samlas snabbt maskar, gråsuggor och andra kryp som hjälper till med nedbrytningen. 


Björklöv på vår gräsmatta

Platta björklöv blåser inte iväg så lätt och får ligga kvar på gräsmattan till våren. Efter första turen med gräsklipparen syns de inte längre! 

De enda löv man bör ta bort från gräsmattan på hösten har jag märkt är den tjocka och kanske blöta filten av löv från frukträden. Asplöv är inte heller någon höjdare. De förmultnar mycket långsamt och kan kväva gräset om de ligger kvar på marken.


Vårprimula i eklöv

Men innan löven har hunnit förmultna kan vi glädjas över att det blir så otroligt fint att låta dem samsas med lökar och vårblommor. Ser inte de små primulorna gosiga ut nerbäddade i eklövsmattan och är det inte en sympatiskt trend? Fint, lättskött och nyttigt!


Kommentarer

Kul Kristina - precis samma reflektion gjorde jag, att man stylat med eklöv denna vår i olika utställningar. Riktigt bra med detta "mode"! Mulchingmode?

Kram Anna Vattenkanna
Yes, mulchingmode!
Jaaa, älskar löv och det är så fint också att 'styla' med löv hihi tidigt, tidigt på våren. Är såå tacksam att jag har en stooor ek i min trädgård. Älskar dess löv och de är de allra finaste. Några löv som också blir så där kladdiga och eländiga så att man fortast möjligast vill ta bort dom, är de från syrener också.

Kram
Charlotte
Helena sa…
Det har du rätt i det har jag inte reflekterat över men det är eklöv i många utställnings planteringar!
Har 2 stora ekar det blir lite väl mycke löv faktist...
KRAM från mig!
Kul iakttagelse med löven. Löv är fina fast jag har dåliga erfarenheter med lönnlöv de lägger sig som en blöt kvävande matta, men jag är inte någon krattfascist precis, speciellt som när jag krattat här flyger löven runt i nästa storm..kram Sophia
M/S Design sa…
Behåller det mesta av löven i rabatterna.
Ha de bra
Mariana

Populära inlägg