Julros och dagsmeja

Som små vita ägg har julrosens knoppar legat och väntat på att få slå ut. Den hukar i snökanten och några blommor har skadats. Det är vanskligt att vara bland de första blommorna för säsongen! 

Julrosen är planterad på ett murkrön, precis utmed vägen till brevlådan. Varje morgon kan man titta på den för att se hur mycket som kommit upp sen igår!


Numer finns otroligt många vackra hybrider, men den här är en Helleborus niger, den äldsta odlade sorten och är rent vit. Lite beroende på temperaturen senare på våren kan den bli vackert rosa och så småningom limegrön. Den frösår sig villigt och de små plantorna är lätta att flytta.I Inger Larsson bok om medeltida växtnamn läser jag att julrosen också kallas prustrot. I en medeltida läkebok står att man ska stöta den med mjölk och honung, göra en kaka av det för att ta död på möss eller sorkar! Jag har också läst att julrosen ingår i häxbrygder och annat läskigt. En växt att ha respekt för.I dagsmejan smälter snön och allehanda skräp blir synligt. Ändå skimrar iskristallerna i motljus! 

I Åre, dit vi åker i morgon, är det däremot gott om snö och härligt skidföre. Bloggen tar en liten vinterpaus!

Jag bär ändå på en from förhoppning att det inte ska finnas en enda gnutta snö kvar när vi kommer hem igen i nästa vecka. Tänk om det kunde bli så! 

Tag väl vara på våren och njut av vare stund!

Källa till detta inlägg:
"Millefoium, rölika och näsegräs - Medeltidens svenska växtvärld i lärd tradition", Inger Larsson, 2009, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

Kommentarer

Fina bilder du visar på dina julroser. Sedan får jag önska en skön semester uppe i snöriket!

Kram Anna Vattenkanna
M/S Design sa…
Underbart med Julrosor!
Ha en trevlig resa hoppas ni får härligt väder.
Mariana
Julrosor är vackra och verkligen tappra! Ha det skönt i fjällen, kram Sophia
Vad bra att "Lydias gröna fingrar" la ut en lista från blogggträffen så att man hittar runt till alla =0)
Visst är det härligt nu när knoppar börjar visa sig =0) Hopp om vår!
Hoppas du har sköna dagar i Åre!
Kram Linda
Xnia sa…
var också ut och återupptäckte åtm den ena av mina julrosor idag, vilken lycka! Snödropparna hittade jag också! Äntligen!

Populära inlägg