13 februari 2011

Sydafrika på fönsterbrädan

I trädgårdssammanhang läser man om ståndort, odlingszon och jordmån. Genom att välja rätt växt till rätt plats finns större förutsättningar att lyckas och kanske vi väljer plantor till våra planteringar genom att lära oss om allt det där.

Men hur är det bland krukväxterna? Det är åtminstone på mina fönsterbrädor knappast någon ordning. Här väljer jag utan hänsyn till var växten kan tänkas växa i vilt tillstånd, i vilket klimat och i vilken jordmån och så står jag sen där med hoptorkade rester av något jag trodde skulle trivas så bra i stugvärmen.

Paradisträd (Crassula ovata)

Nu finns det säker många som är betydligt bättre på detta än jag. Men, tänkte jag: Var i världen är det alltid mellan 18 - 25 grader och snustorrt! Knappast någon stans, men i bl a Sydafrika finns ett klimat som så kanske ändå är något lite likt vårt torra, varma inomhusklimat. 


Så vad växer där?  I skuggigt till halvskuggigt läge trivs paradisträd, mönjelilja, novemberljus och något soligare solfjäderaloe.


Solfjäderaloe (Aloe plicatilis)

Mönjelilja (Clivia miniata)
Alla växer vilt i Sydafrikas torra klimat men behöver trots det en sval period på vintern för att vilja blomma. Nu är många av dessa vackra även utan blomning och att de just klarar ett torrt klimat gör att det lämpar sig väl att ha inomhus. De har också färger och former på blad och blommor som gör att de klär varandra bra. Mönjeliljans släta, långa blad tillsammans med novemberljuset ludna småblad i ampel, paradisträdets knubbiga växt tillsammans med aloens vackra bladrosetter.

Paradisträd (Crassula ovata) i blom.
Novemberljus (Plectranthus oertendahlii) (Foto från Wikipedia)

Får se om det går att skapa en bit  sydafrikansk natur på fönsterbrädan vid sidan av trädgårdsplanering och plantbeställningar!

Växter i detta inlägg
  • Paradisträd (Crassula ovata)
  • Solfjäderaloe (Aloe plicatilis)
  • Mönjelilja (Clivia miniata)
  • Novemberljus (Plectranthus oertendahlii)
Källa till detta inlägg:
  • Foton och tips från Edvard Anderssons Växthus, Bergianska Trädgården

4 kommentarer:

M/S Design sa...

Har ett par Paradisträd men dom har aldrig blommat, men dom kanske måste bli äldre än fyra år som mina är.
Fina bilder!
Ha de bra
Mariana

Susie på Stjärnarve sa...

Clivia fick jag för över fem år sen av min kusin och den trivs väldigt bra. Den blommar varje höst och har t.o.m. blivit två!
Ha en skön och härlig Alla Hjärtans Dag!!

Kristina Bonander sa...

Mariana, den Paradisbuske jag har fotat var nära två meter hög och nästan lika bred, så jag gissar att den hade några år på nacken. Må så gott på alla Hjärtans Dag//Kristina

Kristina Bonander sa...

Jag fick en "avknoppad" Clivia i fjol, Susie. Få se om den behagar blomma till hösten i år.
Tack det samma på Alla Hjärtans Dag//Kristina