Sprakande färger à la Frank

Om man vågar kan det vara läckert till ett modernt hus att låta sig inspireras av Josef Franks mönster Hawaii när man ska planera sina planteringar. Hans härliga mönster går igen i den här inredningen och cerice, knallgult och blått skapar en härlig färgblandning.

Idén är inte alls ny. Jag fick en intressant artikel skickad till mig om utställningen på Millesgården i Stockholm i somras, där Ulf Nordfjell skapade planteringar med just Josef Franks mönster som utgångspunkt.

Josef Franks blom- och färgrika mönster är en underbar källa. Under krigsåren bodde han och var verksam i USA och han tog intryck från den amerikanska floran när han skapade många av sina mönster. Han var otroligt aktiv under sin period här, och när Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson fyllde 50 år skickade han hela 50 stycken nyritade mönster till henne i födelsedagspresent! Ingen dålig gåva och flera decenier senare har vi fortfarande tillgång till mönstren genom att många av dem finns tryckta på tyger som säljs än i dag.
Men var han verkligen inspirerad av naturen, Josef Frank? Så grälla färger och fantasifulla mönster, har de verkligen någon anknytning till naturen? Jo, jag tycker nog det. Se bara på en svenska sommaräng. Där är det inte alls så färgkoordinera, eller hur? Naturen slänger ut färger lite som det faller sig. På vår sommaräng i Bergslagen växer rosalila gökärt tillsammans med gul smörboll, lila midsommarblomster tillsammans med gula smörblommor, turkos förgätmigej tillsammans med orange rödfibbla. Och det skulle ju inte falla oss in att klandra naturen för det!

Nej, vi behöver nog inte vara så ängsliga när vi färgsätter. Det kan ju faktiskt vara befriande att kasta loss och blanda kontraster ibland, eller hur?


Växter i detta inlägg
  • Rhododendron J.P.M.
  • Praktlysing (Lysimachia punctata)
  • Höstanemon (Anemone hypehensis)
  • Trädgårdsriddarsporre (Delphinium elatum)
  • Trädgårdsaurikel (Primula pubescens)
  • Azalea Knap Hill-hyrbrid Golden Sunset
Källor till detta inlägg

  • Kristina Wängberg-Eriksson (1994), Josef Frank - Livsträd i krigets skugga, Bokförlaget Signum 
Kommentarer

vildaochtama sa…
Jag gillar också starka färger. Gillar alla färger, men kanske mest rosa/vinröd/plommon-nyanser! Får se vad jag kan få till på min balkong till sommaren!
Ha det så gott!
Rosa/vinröd/plommon är läckert! Du får fota och visa på bloggen i sommar!
Vad roligt att du blev inspirerad av Ulf Nordfjells utställning på Millesgården! Kul idé att utgå från Josef Franks tyger till en rabatt komposition. Själv blev jag tagen av det vackra Millesgården i augusti när Ulf Nordfjell och hans kollegors verk stod i all sin prakt. Vilken artikel var det du fick? Vänligen Cecilia Holm, Vi tre & trädgård
Hej Cecilia. Tyvärr var jag inte själv på Millesgården. Hade så gärna velat se den utställningen.

Artikeln var från tidningen "Utemiljö". Jag skickar den på mailen till dig.

Ja, inspirerade blir man och Frank-mönster finns det ju en hel del att välja mellan. Och Ulf Nordfjell är fantastisk. Har du läst hans "12 trädgårdar"?

Verkligen roligt att du kommenterade!

Många hälsningar
Kristina

Populära inlägg