6 februari 2011

Vackra stammar

Något alldeles enastående är himalayabjörken. Den kritvita stammen är sidenlen och den byter skinn i stora, tunna flagor. Som vinterträd är den fantastisk och när den är avlövad ser man att den också har en väldigt vacker form på kronan. Trädet lär bli 8 - 12 meter men klarar sig tyvärr inte i högre odlingszon än III! 

Himalayabjörk (Betula utilis var. jacquemontii)

Himalayabjörk (Betula utilis var. jacquemontii)

Himalayabjörkens mörkgröna blad är något större än hos en vanligt björk och de sitter gröna kvar längre på höstarna än blad på många andra träd. Det är säreget att se de vita stammarna och mossgröna kronorna ståendes alldeles obekymrade i höstrusket när nästan allt annat förbereder sig för vintern.

Aspar (Populus tremula)

Till och med ett sånt vanligt träd som aspen har vinterkvaliteter. Jag har alltid tyckt att avlövade aspar är vackra. Aspens lövverk är ljusälskande har jag läst, och för att alla blad ska kunna få tillräckligt med ljus är grenverket luftigt och genomsläppligt. Har trädet fått växa rakt är kronan symmetrisk och tecknar sig fint mot såväl en knallblå himmel som mot mörka granar. 

Barken är grå och matt som tenn. Stam och grenar håller sig släta länge så aspen ser ung och fräsch ut långt upp i åren.

Unga aspstammar (Populus tremula)

Den här torrakan har förlorat all bark och står som en gammal relik på det kala berget. Trät är ljust silvergrått och dekorativa lavar klättrar upp för stammen.


Torrraka tall (Pinus silvestris)

Ibland är skönheten inte långt borta!


Växter i detta inlägg

  • Himalayabjörk (Betula utilis var. jacquemontii)
  • Asp (Populus tremula)
  • Tall (Pinus silvestris)


4 kommentarer:

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Himalayabjörk står på min önskelista... sedan många år... Tyvärr lär den inte klara sig hos mig. Håller med om att asp också är vacker så här på vintern.

Men du... snö i Las Vegas.... när hände det sist!? Verkligen udda med all snö på palmerna... :-)

Kram
Charlotte

Anonym sa...

Tack, snälla, för att du tittat in på min blogg! Jag kommer att återvända hit och se vad du gör! Jag är mycket intresserad av blommor, främst vilda orkidéer, som jag hoppas kunna fota många i sommar!
Ha det så gott!
Ingegerd

Kristina Bonander sa...

Charlotte, himalayabjörken står på min önskelista också! De jag fotat växer utan för Stockholmsmässan i långa pampiga rader.

Och snö i Vegas hör ju inte till vanligheterna..... De blev nog lika paffa själva, skulle jag tro!

Kristina Bonander sa...

Vad roligt att få en kommentar från dig Ingegerd. Vilda orkideér är verkligen exklusivt. Själv kan jag inte räkna in särskilt många som jag fått förmånen att se i vilt tillstånd. Hoppas få se dem via din blogg i stället. Ser fram mot det!