8 februari 2011

Kärleksört till den älskade

I gammal folktro plockade det förälskade paret var sin kärleksört och pillade in dem tillsammans i en spricka i en takbjälke. Blommorna kunde tillgodogöra sig fukten in träet och började växa ut från taket i en båge. Om de båda kärleksörterna vände sig mot varandra visade det att det skulle gå bra i kärleksförhållandet! Kärleksörten är full av symbolik!

Irma Hummel använde sig av mycket kärlekssymbolik när hon designade visningsträdgården "Kärlekens stig" för Sommarsalongen 2010. Där fanns kärleksörten med förståss, tillsammans  många andra växter med symbolisk kraft!


I förgrunden glansmiscanthus (Miscanthus sinensis 'Flamingo') och kärleksört (Sedum el. Hylotelephium 'Herbstfreude')


Inget är väl fyllt av så mycket kärlek som röda rosor! Fast här har svärmor gjort intåg i förhållandet och symboliseras av "Svärmors kudde"!


Rosen 'Red The Fairy' och mörkgrönt lampborstgräs(Pennisetum alopecuroides 'Hameln') i bakgrunden.


I hela denna visningsträdgård vimlar det av kärlekssymboler. Irma själv berättar:


"Kärlekens Stig" beskriver ett förhållandes olika faser; de två personerna representeras av två olika sorters dekorsten, en svart och en ljusrosa. De träffas  och blir förälskade (hjärtat med röda Lisor). Därefter fortsätter de tillsammans men som två individer (du ser hur stenslingorna flätas om varandra). I början är allt lätt och bra, detta visas med slät eco-yta. sedan blir det vardag med strumpor slängda på golvet och andra saker som kan störa, detta visas med olikformade stenar, lite mjuka och vassa om vartannat. 




Sedan kommer Krisen; detta visas med svarta, vassa, kantiga stenar! Något drar uppmärksamhet och tid från relationen, detta kan vara en tredje person, en hobby, ett krävande jobb som representeras av det stora äpplet (symbolik: Frestelsens äpple i bibeln). 

Brudbågarna håller dock dem samman och de klarar krisen. Sedan blir det vardag igen. Efter det kommer vi in i den del som representerar spänningarna som kan uppkomma i de nya familjekonstellationerna innan allt faller på plats. Här har vi Svärmorstunga och Svärmorskudde (inte tänkt som ett påhopp på svärmor!) som representerar det lite jobbigare men samtidigt finns en röd ros med för mitt i allt finns det ju kärlek.

Sedan är vårt par inne i en bra period, det är slätt och enkelt. Gången leder vidare till en stenbänk, eller altare om man så vill. Där ligger två rostiga ringar som vigselringar."

Ett lyckligt slut för vandrarna på "Kärlekens stig"! 


Hur många älskande par som förr i tiden tog seden på allvar att låta kärleksörten i takbjälken visa vägen, det får vi aldrig veta!

Växter i detta inlägg:
  • Glansmiscanthus (Miscanthus sinensis 'Flamingo') 
  • Kärleksört (Sedum el. Hylotelephium 'Herbstfreude')
  • Rosen 'Red The Fairy' 
  • Lampborstgräs(Pennisetum alopecuroides 'Hameln') 
Irma Hummel driver IH Garden Design. Mer info på www.ihgd.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Kristina!
Vilken trevlig blogg du har. Tack för din kommentar som ju gjorde att jag hittade hit :)

Jag kommer tillbaka och kikar efter dina kameliabilder, ska bli roligt att se.
Hälsningar Ulla

Anonym sa...

Oh, så fina bilder! Vackra färger och former!
Kärleksört är jag särskilt förtjust i! En riktig favorit. Har en på balkongen som jag hoppas ska överleva vintern!
Ha det så gott!
Ingegerd

Kristina Bonander sa...

Tack Ulla för din kommentar också. Kameliorna kommer nog på torsdag. Får läsa på på din blogg om det här med vinterträdgård, något som jag nu på slutet verkligen har börjat intressera mig för.
Hälsningar
Kristina

Kristina Bonander sa...

Visst Ingegerd är det roliga och oväntade former! Trodde inte att jag skulle få se en svärmors kudde i en rabatt med rosor! Men planteringen med kärleksört är lite stillsammare. Alltid lika vackert med kärleksört! Hoppas att din klarar vintern!