16 februari 2011

Björk och ljung

Vintern har sitt grepp om oss och tankarna söker sig till sommaren. Med inspiration av björk, ljung, sten och drivved kan man skapa en plats att vara på  vid badstranden eller utanför bastun. Naturen anger färgerna och det behövs så lite för att förstärka dem.
I trälådan växer sedum, aster, alunrot och ett gräs och stockar från en gammal brygga som slipats runda av vattnet får ligga på uteplatsen som blickfång. På sensommaren rodnar blåbärsriset.Ljung (Calluna vulgaris) i ljuvlig blom

Är marken åt det sura hållet trivs ljungen och sprider sig i stora rosa mattor. Är man ambitiös kan man toppa plantorna lätt på våren för att hålla dem kompakta.
Träet i ett sjönära hus kan strykas med järnvitriol för att få ett grånat utseende. En bänk att sitta på behöver inte bestå mer än av en gammal väderbiten planka på ett par stenar.

Springkornet (nedan) är egentligen ettårig men förökar sig så lätt att man inte märker att det varit generationsväxling. Den trivs bra där det är lite fuktigare och inte så soligt.

Springkorn (Impatiens noli-tangere)

Vid vår egen strand växer också ängsvädd och jungfru marie nycklar i den mjuka mossan. Ljungen delar utrymme med både odon och unga granplantor och där, alldeles nära stigen skulle jag så gärna vilja lyckas med mosippa. Ingen sippa är så vacker! Men de förhållanden den trivs i kan vara ganska extrema. Bland annat gynnas den av skogsbränder, men det är ju knappast något vi kan ägna oss åt som hobbyodlare! Men den finns ibland i plantskolorna och att beställa via nätet, så ett försök blir det. Utan skogsbrand!


Växter i detta inlägg
  • Alunrot (Heuchera 'Silver Scrolls')
  • Ljung (Calluna vulgaris)
  • Springkorn (Impatiens noli-tangere)

7 kommentarer:

M/S Design sa...

Springkorn är en växt som jag inte sett eller lagt märke till men söt var den.
Björk däremot tilltalar mej mycket både i inredning och i trädgården.
Ljung också, det är något jag skulle vilja ha mer av i övergången i till skogen.
Ha de bra från grannkomunen Haninge
Mariana

Helena sa...

Jättefina bilder du visar!Jag uppskattar naturen mycke!
Kram från mig!

Anna Vattenkanna sa...

Så enkelt och vackert du visar idag! Jag menar enkelt som i okomplicerat. Att låta naturens färger och former verkligen få tala - det är det allra vackraste. Lycka till med mosippan!

Kram Anna Vattenkanna

Ingegerd sa...

Jag gillar också ljung! Både färgerna (för dom kan variera) och formen på de små klockorna!
Springkorn (även jättebalsamin) har jag satt i kruka på balkongen. Riktigt mörkrosa blommor förväntar jag mig till sommaren!
Ha det så gott!

Annika Christensen sa...

Hej!
Älskar verkligen de naturliga tingen.
Har haft så dåligt med bloggtid på sista tiden men man måste ju jobba när jobben finns.
Ha en skön helg och snart ses vi!
Annika

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Underbara bilder. Björkar är fantastiska i sin grafiska enkelhet. Fin blogg som jag tittar in på med jämna mellanrum. Tyvärr är jag inte så duktig med kommentarer men jag skall bättra mig!

Kristina Bonander sa...

Ja, visst är naturen vacker! Tack för era kommentarer.//Kristina