23 januari 2011

Rimfrost igen

Så kom köldgraderna tillbaka och klädde björkarna i rimfrost. I motljus skimrar det och blänker mot en blekblå januarihimmel.


Hängbjörk (Betula verrucosa)


 I förställningar och vippor sitter gnistrande iskristaller och man vill så gärna blocka med sig en bukett att ta med in i stugvärmen.


Plymspirea (Aruncus dioicus)

Men de går ju inte. Det här är en förgänglig skönhet som naturen ensam har lagt vintervantarna på och vi som vill vara inomhus får hålla tillgodo med konstgjorda alternativ.


Ganska artificiellt! Javisst! Men det vitmålade björkriset med små silverflagor som jag köpte på torget före jul är ju fortfarande så vackert. Tyvärr har jag klippt lite för flitigt nu i höstas. Jag skulle ha sparat betydligt mer av de förställningar som fanns. Till de perenner som är värda att spara tycker jag bland annat att höstanemon, strandiris, pion och martorn hör. Och definitivt alla gräs!
Växter i detta inlägg
Plymspirea (Aruncus dioicus)
Hängbjörk (Betula verrucosa)

2 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej där Kristina!

Underbara bilder! (Jag var inne här häromdagen också, men kunde inte kommentera av någon anledning.)

Gillar speciellt motljusbilderna härovan, men häggen gör mig också knäsvag... Hmmm, känner doften när jag blundar:-)

Bra att jag nu kunde lägga till mig som följare!
Kram H.

Kristina Bonander sa...

Hej Hillevissan och välkommen som följare! Roligt att ha dig med.

Ja, visst är det vackert med motljus. Men man fick snabba på. Redan efter lunch hade solen smält iskristallerna på fröställningarna. Det var nästan lite dagsmejekänsla! Vi behöver nog inte förgäves vänta på häggen! Den kommer att slå ut i år också.