25 januari 2011

I skuggan

I en liten slänt i skogskanten tänkte jag hjälpa naturen lite på traven. Möjligen smått hysteriskt att ordna planeringar i granskogen, men här finns bland de mossbelupna stenarna god men något sur jordmån för skuggväxter som kommer allra bäst till sin rätt när solens strålar sparsamt lyser upp dem en och en genom trädens grenverk. Med olika sorters ormbunkar, blåsippor, hönsbär och jätterams hoppas jag kunna skapa ett ställe som undanskymt och hemligt kan bjuda på överraskningar. 

Skott från linnéan som växer vild på andra ställen på tomten, har redan tagit sig en smula. Den tål ingen torka och har visat sig klara sig bäst planterad i en blandning av torvmull och lövkompost nedstoppad i en murknande stubbe.

Jätterams (Polygonatum x hybridum) får ersätta den vilda storrams som är svår att hitta i plantskolorna.
Ambitionen finns där att bara plantera vilda arter men det är inte alltid lätt att få tag på. Att köpa hybrider i plantskolan är en genväg, så jätterams och amerikanskt hönsbär får ersätta de svenska vilda släktingarna storrams och vanligt hönsbär.

Blåsippa (Hepatica nobilis)
Amerikanskt hönsbär (Cornus canadensis)
I slänten växer redan från början liljekonvaljer, harsyra och många olika sorters mossor tillsammans med ekbräken och stensöta. För att få mer lövförna på hösten och för att få lite höjd har jag på försök planterat några måbärsbuskar. Med jordförbättring runt rötterna hoppas jag att de ska stå ut med den dunkla placeringen.

Majbräken (Athyrium filix-femina)
Otroligt tacksam är majbräken. Fantastiskt lättskött och spridningsvillig och de kraftiga ruggarna ger verkligen rätt känsla i en sval stämningsfull skogskant.

Växter i detta inlägg:
  • Jätterams (Polygonatum x hybridum)
  • Blåsippa (Hepatica nobilis)
  • Amerikanskt hönsbär (Cornus canadensis)
  • Majbräken (Athyrium filix-femina)

Inga kommentarer: