22 januari 2016

Älskas av humlor och bin - Sedum reflexum

Det här är en sedum som både jag, humlor och bin är väldigt förtjusta i. Den fanns i vår trädgård när vi köpte huset och jag har haft lite bry att kunna hitta vad det är för art men enligt "Trädgård för entusiaster" av Gunnar Jansson är det en form av stor fetknopp (Sedum rupestre) som kallas S. reflexum. Vi har den både i fet rabattjord och mager jord bland stenarna. I rabatten bildar den härliga sjok och även om den kan ta för sig rejält blir den aldrig besvärlig.Blommorna är hängande i knopp men rätar på nacken när det blir dags att slå ut.Knopparna är fint formade och den gula färgen ger sig tillkänna.I juli öppnar sig de gula stjärnformade blommorna och blommar ett par veckor.
Blommorna bildar gula mattor och är ca 15 cm höga. De utslagna blommorna älskas framförallt av humlor men många andra insekter söker sig också hit. En riktigt insektsmagnet!


När blomningen börjar gå mot sitt slut blir den lite övertung och lägger sig gärna ner. Men det misspryder inte. Vill man kan man klippa ner den och låta andra växter ta plats under senare delen av året. De avklippta blomskälkarna är utmärkta att använda som sticklingar. Helt klart är S. reflexum en trevlig bekantskap. Lätt att föröka och hur tacksam som helst.

3 kommentarer:

Lotta sa...

Hej, vilken jätte vacker sedum, nu väcktes habegäret igen! Du undrade om det var hjortron på bilden, det är det inte utan det är gula hallon, det är väldigt söta och goda hösthallon. Må så gott! /Lotta

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilken jättesöt sedum, tack för tipset. Uppskattas:)
Ha en fin helg
Kram Maria

Ulrika Johansson sa...

Tack för tipset. Det verkar vara en tacksam växt som jag ska hålla utkik efter. Här finns luckor att fylla ut intill alpinpartierna. Roligt att du gillar bilden med Stensättningen. Om du inte redan hittat så finns beskrivningar av de flesta planteringar under fliken Om trädgården undern heathern.
Ha en fin helg!