2 februari 2015

Trädgårdens färger

Jag tänker på färgerna i min trädgård. Naturen finns alldeles intill och gränsen mellan trädgården och naturen är ganska flytande. I naturen finns ingen färgkoordination och man måste ta de färger till sig som naturen bjuder. Men jag blev ändå nyfiken på om det kanske trots allt skulle finnas någon struktur, något tema.


Jag letade fram fyra bilder ur arkivet med buketter av vilda och förvildade växter. Bilderna är från maj, juni, juli och början av augusti. Ganska snart ser man att alla färger i färgcirkeln finns med utom de från rödorange, orange till gulorange. Men färger från gult, grönt, blått, över till violett och rosaröd finns där! Inte så dumt att få det på pränt såhär. Blir en god hjälp när man planerar den tama delen av trädgården. Tomatrött, rostbrunt, orange, gulorange är alltså inte så lyckat.

Buketter från maj, juni, juli och augusti visar den vilda trädgårdens färger

Men med så många färger i paletten kan man bli ängslig för den där sillsalladen som man inte gärna vill ha i sina planteringar. Då får man kika på vad proffsen gör! På mitt besök på Chelsea Flower Show 2011 hade trenden med planteringar inspirerade av vildflor slagit igenom på allvar. Där blandades färger friskt och perenner och annueller varvades med bara några få av varje sort intill varandra.

Härligt gult i "The Daily Telegraph Garden" Chelsea Flower Show 2011


I "The Daily Telegraph Garden" dominerade gult. Härligt vilt!

Vackra färger i "The SKY Shades Garden", Chelsea Flower Show 2011


Och i den här underbara, nästan lite nordiska trädgården, "The SKY Shades Garden", dominerade kalla färger.

Inga blommor i orange, tomatrött eller rosbrunt. Men en härlig blandning av färgcirkelns alla andra färger. Precis som i den Bergslagsnatur som jag vill ska kunna inspirera min trädgård.


3 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Intressant iakttagelse. Tycker orange och varmrött är svårplacetat i trädgården. Din färgskala blir jättefin.
Allt gott
Anette

Laila sa...

Intressant! Rent spontant har jag uteslutit just de färgerna från våra rabatter (men i köksträdgården får bominslagen brinna i orange och tomatrött!)
Ha det gott!/Laila

Annika Christensen sa...

Härliga färgskalor i båda rabatterna och det kommer att blir bra hos dig också.
Allt gott
Annika