31 januari 2015

Årets första sådder

Nu är det verkligen hög tid att beställa frön till de växter som måste förkultiveras tidigt på året. Nästan lite i senaste laget men bättre sent än aldrig. Årets första inköp blev en blandning av grönsaker, medicinalväxter och vilda växter.

Av dem som jag absolut inte ville missa hör blomstermorot (Dacus carota 'Dara'). Skulle jag bara beställa en enda fröpåse i år så skulle det bli den. Har sett den på bild och läst om den så jag är väldigt spänd på den här sorten. Tycker den ser så fantastiskt fin ut!

Dacus carota 'Dara'
Blomstermorot 'Dara' (Foto: Impecta)


Frön av tomater måste också i jorden tidigt om det ska hinna bli någon skörd i år. Jag gillar riktigt gamla sorter och hittade de här två.

Solanaceae Purple Calabash   Solanaceae Read Pear
Tomaterna 'Purple Calabash' till vänster och 'Read Pear' till höger (Foto: Impecta)

Till vänster 'Purple Calabash' en kulturarvssort från 1600-talet. Från tidigt 1800-tal kommer pärontomaten 'Read Pear'.


Att tobak har funnits länge känner man ju till. Röktobaken heter Nicotiana tabacum och är inte den tobaksväxt som man oftast ser i planteringar. Men att blomstertobaken (N. alata) är gammal visste jag inte. 

Nicotiana alata Grandiflora and Nicotinata glutinosa Big Mouth
Blomstertobak 'Grandiflora' till vänster och knekttobak 'Big Mouth' till höger (Foto: Impecta)

Sorten 'Grandiflora' till vänster är från 1800-talet. Till höger en ännu äldre tobaksort , knekttobak (N. glutinosa 'Big Mouth'). Den namngavs till och med av Linné på 1750-talet. Ser lite spännande och ålderdomlig ut. Måste testas!

Campanula cervicaria and Valeriana officinalis
Skogsklocka till vänster och läkevänderot till höger (Foto: Impecta)

Till vänster en skogsklocka (Campanula cervicaria) som växer vild men är sällsynt. Jag har sått och planterat den tidigare men den försvann när vildsvinen grävde runt i planteringen. Dags för nytt försök! Till medicinalväxterna hör läkevänderot (Valeriana officinalis) till höger. Även om den passar i trädgårdslandet kommer jag nog att sätta den i diket bakom bastun. Den växer vild i trakten och jag tycker den år så vacker att jag gärna vill ha den själv.


Sist i beställningen två sorter av minipensé. Önskar mig massor att sätta ner i krukor och lådor, i rabattkanter och vid stenarna. Kan inte få för  mycket av dem.

Viola cornuta Sorbet Phantom and Viola cornuta Blueberry Cream
Minipensé 'Sorbet Phantom' till vänster och 'Sorbet Blueberry Cream' till höger (Foto: Impecta)

Jag valde sorter som inte ser så förädlade ut utan mer likar den vilda styvmorsviolen. Sorten 'Sorbet Phantom' till vänster och 'Sorbet Blueberry Cream' till höger.

Det var årets första fröbeställning! Om någon månad är det dags med omgång nr två!

Allt är beställt från Impecta och det är också därifrån jag lånat bilderna.

*****

Här nedan ett urval av de växter som måste förkultiveras under årets första månader. Mest för mitt eget komihåg och att kunna gå tillbaka och kolla mot!

Utplanteringsväxter och ettåriga växter
Ageratum
Begonia
Blomman för dagen
Blomstertobak
Dahlia
Fingerborgsblomma
Flitiga lisa
Heliotrop
Jätteverbena
Kanna
Klockranka
Lobelia
Malva
Minipensé
Nejlika
Njurvinda
Palettblad
Pelargon
Petunia
Zinnia
Bär, grönsaker och kryddor
Ampeljordgubbe
Aubergin
Basilika
Bindsallad
Blekselleri
Chilipeppar
Citrongräs
Gurka
Kapkrusbär
Kattmynta
Kronärtskocka
Lakritsrot
Mynta
Oregano
Paprika
Ruccola
Salvia
Tomat
Perenner
Akleja
Alpmartorn
Anisisop
Backnejlika
Backtimjan
Bergvallmo
Blodtopp
Bolltistel
Ginkgo
Humle
Lupin
Läkevänderot
Nepeta
Porslinsanemon


8 kommentarer:

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Jag har inte fått iväg någon beställning än. Borde väl ta tag i det vilken dags om helst.. ;) 'Dara' har jag också kikat på. Såg den också hos Charlotte/Trädgårdsflow i somras och den är lika fin som man kan tro. :)
Kram och fortsatt trevlig helg!

Mejrams! sa...

Ja, fröer talar verkligen om att säsongen börjar, blomstermoroten är fin förstår att du tycker om den. Läkevändroten hade jag i min förra trädgård, den hade jag i min stora perennrabatt, då jag gillar själva blomman litet extra mycket. Önskar dig fin lördagkväll! Merja

Laila sa...

Tack för komihåg-listan - den kopierar jag!
Vi hade tomaten 'Red Pear' förra året, verklig smarrig och rikgivande rekommenderas!
Ha det gott! /Laila

hagen vår sa...

Hei! Blomstergulrot hadde jeg i fjor. Veldig vakre blomster. De som ikke rakk å blomstre, har jeg planta i jorda, og håper de klarer vinteren. Ser at vi har mange av de samme frøene. Kjempeverbena sådde jeg i slutten av november og satt pottene ut,og inn i forrige uke. De spirer. Kjempelykke, fordi i fjor var det ikke ett frø som spirte.
Lykke og hell med spiringen! Anne

Sofie sa...

Blomstermoroten har jag också kikat på men har inte blivit av än, får väl se om det blir det:) Om inte annat så kan man ju bara gräva ner några morötter till våren.
Varma hälsningar,
Sofie

Rost och rädisor sa...

Diger frölista!
Blomstermoroten ska jag också testa för första gången i år. Är ju så vacker. Vänderoten tror jag inte du kommer att bli besviken på. Doftar så gott, men frösår sig ordentligt.
Ha det fint
Anette

Katarinas trädgård sa...

Blomstermorot borde man ju så, jag är väldigt förtjust i den typen av blommor, som t ex favoriten mörkbladig skogskörvel.
Ha en bra vecka!
/Katarina

Carina sa...

Blomstermorot hade jag inte hört talas om så jag googlade på den, men fann att den inte var ätbar! Morot och inte ätas? Hrmmm *ler* ...då får den nog vara för mig, åtminstone i år...