3 januari 2015

Det bästa i trädgården 2014 del II

Tänk vad man längtar till sommaren när man sitter och bläddrar bland bilder från året som gått! Bilderna från juni, juli och augusti minner om en sommar i Bergslagen som var riktigt, riktigt varm och solig. Det var länge sedan vi badade och simmade så mycket! Morgondoppen i sjön före frukost hör till de finaste minnena att ta med sig genom den kalla delen av året.

I trädgården och på tomten växte det förvånansvärt bra. Grundvattnet ligger högt där vi bor och det blir sällan torrt trots soligt och varmt väder. Dessutom har jag börjat naturgödsla mer frekvent. Från början hade jag en idé om att en naturträdgård inte behöver någon gödsel men faktum är att alla växter behöver näring vare sig de är tama eller vilda. En nyplanterad hassel eller hägg kan behöva lite extra skjuts i början innan rotsystemet vuxit sig starkt. Jag myllar ner lite hönsgödsel och lövkompost runt plantan och hoppas att en frisk och stark buske klarar hårda vintrar och gnagande djur bättre än ogödslade och klena syskon.

Ängsklocka (Campanula patula) är en typisk Bergslagsblomma

I somliga planteringar frösår sig de vilda blommorna precis som om man regisserat! Den gracila ängsklockan är en typisk Bergslags-blomma och trivdes förträffligt tillsammans med malörten i trädgårdslandet. Ängsklockan är tvåårig med har man fått in den i trädgården kan man få ha glädje av den under lång tid även om den dyker upp på lite oväntade ställen ibland.

Anonym vildros

Vildrosor har visat sig passa bra hos oss! De är ofta friska och härdiga och de ratas av älgarna som annars gärna äter på det mesta. Den här ljuvligt rosa sorten har jag fått som skott från min systers lantställe. Jag har inte lyckats artbestämma den ännu. Den har alldeles runda, röda nypon så det är ingen av de vanliga vildrosorna. Den är lågvuxen och skickar ut mängder av rotskott. Kronbladen är lite veckade och urnupna och de veka grenarna har små kloböjda taggar. Om någon har någon idé av vad det kan vara får ni gärna berätta!

Ett helt fång doftpioner (Paeonia lactiflora)

Juli blev packmånad hemma i stan. Hus och trädgård skulle lämnas till nya ägare i augusti. Den här doftpionen fanns i trädgården när vi köpte huset och den har hört till en av mina absoluta favoriter. I alla 20 år vi haft vår trädgård har jag tänkt att en gång, en gång ska jag klippa av alla blommor på pionen och sätta i vas! Så i år gjorde jag det och det blev en helt fantastiks bukett. Men precis som med rosen på landet har jag inte kunnat hitta vilken sort det är fråga om. Den är väldigt lik Sara Bernhard men de yttre kronbladen är alldeles släta och färgen är mycket ljusare än hos Sara Bernhard. Men jag har tagit skott och satt på landet så jag har ännu chans att ta reda på vad det är. 

Blåvinge på ett strå

Juli på landet i Bergslagen är ängens månad! Jag räknar sorterna och blir lika lycklig varje gång jag finner en ört som kommit för första året. I år var det jungfrulin som hade premiär. Också fjärilar hamnar på listor över ängens arter och jag försöker lära mig känna igen dem allihop. På bilden den sötaste av alla, blåvingen!

Den söta ängskovallen (Melampyrum pratense)

Ängen är granne med trädgården och här möts de odlade växterna med de vilda. Den lilla funkian 'Golden Tiara' samsas med gulblommande ängskovall under en björk. 

Skira blommor på funkia (Hosta 'Golden Tiara')

Funkians ljust violetta blommor ser nästan vilda ut, så skira och enkla. Den är planterad i en gammal stubbe och tycks trivas riktigt bra. 

Näva Rozanne är ett måste i trädgården

En annan odlad och numer så vanligt perenn som passar bra i en naturträdgård är nävan 'Rozanne'. Den är ju ganska lös i växtsättet och står den i inte allt för fet jord ser den väldigt naturlig ut. 

Honungsros (Rosa hybrida) blommar helt fantastiskt!

Honungsros vill man inte vara utan! Vårt exemplar trivs kanonbra vid husknuten och när alla blommor slår ut surrar det av hundratals bin och humlor runt den. Doften är ljuvlig och den bäddar in hela trädgården i högsommarkänsla. Blomningen varar inte så länge men den lämnar dekorativa nypon efter sig som man har glädje av långt in i december. 

Lingonkvist i gammal stubbe

Bergslagen har gott om skogar och alldeles runt husknuten ligger så mycket skog att varje promenad bjuder på överraskningar. Det är inga små skogar man lär sig hitta i under en sommar! Många skogar är gamla och vindfällen och stubbar ser ut som små konstverk.

Fin barrväxt till planteringslåda i söderläger

Hemma i stan förbereder och planerar jag för att "göra trädgård" på ett helt nytt sätt. Till den lägenhet vi köpt hör en stor terass med ett planteringsdike på 7 meter! Det ligger rakt i söderläge och jag kikar på torktåliga minibarrväxter, vackra gräs och suckulenter. Men ödet vill annorlunda och en stor brand i huset sätter stopp för planerna. Alla boende evakueras och vi flyttar till en villa i närheten. Runt det huset finns bara gräsmatta och några gamla äppelträd. 

Små äpplen fina till dekoration

Träden ger rikligt med frukt men som det gärna blir på gamla fruktträd som stått oklippta blir frukten liten. Men vackert röda är äpplena och jag plockar mängder att lägga ut som dekoration.

Höstens glädjeämnen

Hösten kommer och det blir ett riktigt bra svampår. På landet plockar vi både kantareller och Karl Johan på tomten. Men bara till lyst! Vill man plocka för stekpannan ger vi oss ut i skogarna. De svampar som kommer på tomten behåller vi och det har faktiskt blivit fler och fler genom åren. Tycker att det är så skoj att ha svamp på tomten! Och riktigt dekorativt är det.

Trattkantareller

Störst skörd får man som alltid av trattkantareller och vi plockar dem långt in i november. Trots frost och köldgrader hittar vi dem som stela tennsoldater i mossan. Vi fyller korgar till bredden och vet till slut inte vad vi ska göra av all svamp!

Litet stilleben på sena året

Så blir det dags att förbereda trädgården för vintern. Pelargoniorna ska på vinterförvaring. I planteringarna klipps somligt ner och annat lämnas kvar att glädja oss under vinterhalvåret. Vi börjar lägga ut mat till fåglarna och på altanen samlar jag plock från skogen på hyllorna. De stora lärkträden en bit bort släpper mängder med grenar i höstvinden och jag plockar grenar med mig hem. Inget barrträd har så vackra kottar som lärken.



Kärleksört blir snygga i snömössor

Så nu vid nyår kom första snön och allt blev gnistrande vitt. Temperaturen kröp ner till minus 20 grader och jag ängslas en del för rosorna som inte hann få täckning. Men kärleksörten på bilden bryr sig inte och klär så fint i de tunna snötäcket. Den hör absolut till de perenner som passar att sparas över vintern.

Så är året slut. Drömmar och planer för nästa år tar vid och man är tacksam över att man har en bit jord att sätta spaden i!

Hoppas du får ett riktigt fint trädgårdsår 2015!

6 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Så klokt gjort med pionerna.
Mycket fint att titta på hos dig idag.
Allt gott ( även svartkålen.)
Annika

Sofie sa...

Väldigt mycket fina bilder, otroligt fin fjäril bland annat.
Varma hälsningar,
Sofie

Jannibele sa...

Hvilken vakker kavalkade! Drømmebukett med peoner du har fått i vase der:) Ai, ai, som myk marsipan:) Lykke til med 2015!

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Härligt vackra vilda bilder! Den med ängsklockan blev min favorit.
Ha ett fint nytt trädgårdsår!
Ulrika

Anna-Karin Rickardsson sa...

Tack för din fina årskrönika. Fina bilder och inspirerande att läsa vad du skriver. Pionbuketten var helt sagolik, liksom honungsrosen och ängsklockan. Precis som du så njuter jag av att bada men jag brukar ta sena kvällsdopp.Är nog mer kvälls- än morgonmänniska.
Önskar dig ett fint trädgårdsår 2015.
Anna-Karin

Rost och rädisor sa...

Vilket år du haft och så mycket fint du fotat.
God fortsättning
Anette