18 januari 2015

Läckra krukor trend på Formex!

Så blev det ett kort besök på Formexmässan. Vän av ordning kanske undrar vad en rapport från Formex har på en trädgårds- och naturblogg att göra! Men det är ganska tydligt att gränserna mellan inredning, design, dekoration, mat, odling, trädgård och natur har suddats ut. Trädgård och natur fanns över allt på mässan, i nästan varenda monter, som bakgrund och dekoration eller för att lyfta fram och rama in de egenliga objekten. Som Charlotte med Trädgårdsflow sa "….till och med Åre Choklad har vattenkannor och trädgårdsgrejor i sin monter".

Saker gjorda av naturliga material har alltid legat mig varmt om hjärtat. Läder, näver, nordiska träslag, sten, skiffer, ull, lin och så vidare. Det har också smittat av sig på färgskalan som går i jordfärger, gråtoner, mjukt vitt och beige.

Shepherds monter till vänster med naturliga färger och materila.

Det finns fortfarande många designers och tillverkare som håller sig till det här temat och tillsammans med "ljust och fräscht" har man tagit det till sig som det typiskt nordiska, svalt som en fjällbris. Som i Shepherds fina monter. Här fanns alla de vackra naturliga ingredienserna mot en svalt blå bakgrund och hyllor i mild turkos.


Formex mässans egna färger och en härlig färgexplosion i Matteus monter

Men något har hänt! Total på mässan fanns här mer färg än man sett på länge och det var så härligt! Redan på kataloger och på Formex egna folder var det färg så det förslog. Och i Mateus monter riktigt sprakade det om porslinet! Keramik i grönt, orange, klarblått.
Och tänker man efter är naturen inte alls färglös. Från vårens ljuvliga blåsippor och junis gula gullvivor, sommarens rosa och blå klintar, åkerrenens rosa klöver, ängens rödfibblor och blåklockor, höstens röda nypon och den sprakande höstlövsfinalen i septmeber. Här finns hur mycket färginspiration som helst.

Fina krukor från bland annat Wikholm

Jag tror vi längtar efter färg! Färgrikedomen syntes framför allt i alla dessa vackra glaserade krukor. De dök upp i många montrar och var nog den "trend" på blom- och trädgårdsfronten som jag tyckte kändes tydligast. Mönsterbilder från 50- och 60-talen med glasyrer i petrol, kobolt, aquamarin och ljusgrönt. Superläckert! Det har ju vurmats ganska länge för de här årtiondena med den fina designen och det goda hantverket. Men jag har aldrig sett det så tydligt på ytterkrukor som nu! Idén med ytterkrukor var från början att dölja den fula terrakottakrukan där fukt från jorden lämnade saltavlagringar på krukans ytterväggar. Numer tycker vi att det är vackert men det ansågs nog då som alltför lantligt och enkelt. Med en vacker ytterkruka kunde man enkelt dölja den fula innerkrukan.

Nu har idén kommit till heders igen och fina krukor fanns bland annat hos Wikholm och Caesar Collection. Kanske får våra krukor i betong, zink och terracotta lämna plats för glaserade krukor med färg och mönster i framtiden även utomhus?

Nu finns det ju förståss en begränsning eftersom glaserade krukor oftast inte tål att lämnas ute och många passar bäst som ytterkrukor till växterna inomhus. Men eftersom det också är en rådande trend att trädgården flyttar in och att terrasser och altaner blir förlängda vardagsrum är det logiskt att tänka sig att formspråket och färgerna smittar av sig även på våra ytterkrukor och urnor.

Ha en skön kväll vänner!


Formex 2015 glaserade krukor trend 2015

5 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Hoppade över Formex i år. Wikholms brukar ha mycket fint tycker jag och bra priser dessutom. Verkar som om du hittade en del fint.
Allt gott
Annika

Kristina Bonander sa...

Nej, man kan inte springa på allt! Jag har ju fördelen att bo så nära mässan att jag kan bestämma samma morgon om jag tycker mig ha tid. Men kul är det att strosa runt och titta. Wikholm hade en stor och väldigt fin monter.

Ha en bra dag
Kristina

Mitt 60-talshus sa...

Visst är det spännande med dessa trender som kommer och går! Det är ju tur att man sparar på lite krukor och melittahållare :)
Så fina de gröna krukorna är! Blev nästan lite kär i dem trots att jag alltid och fortfarande mest älskar terrakottakrukor, men nån enstaka ny grön kruka kanske man skulle kosta på sig!

Kram
Cathrine

Rost och rädisor sa...

Kul med några bilder från Formexmässan. Brukar inte gå på den, har ju en bit till Staden.
Märker att de gråblå tonerna är starkt på ingående. Har inte bestämt vad jag tycker om det ännu.

Ha det så gott
Anette

Miss Khaos sa...

Kul med lite bilder från mässan. Sällan jag kommer iväg på sånt, bor lite för långt i från.
Men trädgårdsmässan ska jag försöka ta mig till i år.
Ha det fint!