17 oktober 2014

Höstfix runt nya vita huset

Ibland sker förändringar i tillvaron man inte kan styra. Vi sålde vårt hus i stan, bland annat för att kunna spendera mer tid i vårt älskade Bergslagen. Men vi har jobben här i Stockholm så huset byttes mot lägenhet.  När vi vant oss vid tanken att skiljas från hus och trädgård kändes det faktiskt riktigt bra och den generösa terrassen som följde med bostadsrätten ger nya odlingsutmaningar!

Men så brinner det i det hus dit vi flyttat och efter att bara ha bott där i en månad blev vi tvungna att söka ett evakueringsboende! Branden förstörde många lägenheter och skadorna på huset tar mellan 12 - 14 månader att reparera.

Så nu bor vi sedan en vecka i ett annat hus, ett vitt hus med moderna drag och sparsmakad inredning. Och det blir till att tänka trädgård på ett helt annat sätt. 

Till det här vita moderna huset passar inte alls den ymnighet som jag så gärna omger mig med. Det gäller att våga ställa sina egna ideal åt sidan och se vad som passar bäst just här. Att lyssna in huset och platsens själ talar man ju ofta om. Och har man ett hus till låns kan man heller inte göra om, gräva och plantera. Man får utgå från det som finns!

På altanen fanns en lång låda där jag satte alunrot, skimmia och blåsvingel. Rosa toner blev vackert mot det vita. Alunroten och svingeln har jag tänkt att övervintra och ta med tillbaka. Jag försöker tänka på att köpa sorter som kan få ett andra liv när vi kommer hem igen till terrasslägenheten. Känns fel att bara köpa för detta enda år och sedan slänga. Svingelsorten heter 'Intense Blue' och brukar säljas såhär års som säsongsväxt men jag har haft dem i krukor utomhus under flera år så jag börjar betrakta dem som åtminstone zon II-härdiga.


 Skimmia har jag dessvärre inte lyckats övervintra. Jo, de har överlevt men blommar inte igen. De vi såhär års ser på plantorna och som har den fina bronsrosa tonen är faktiskt knoppar. Men de hinner sällan slå ut och skimmia har blivit en köp-och-släng-växt. 


Lånar man måste man vara försiktig och därför har jag köpt tassar att ställa krukfaten på. På altanen står teakmöbler som blivit vackert grå av väder och vind och ägaren tycker inte vi ska ta in dem under vintern. Står krukorna direkt på träet blir det fula ringar som inte går bort.


Med vita väggar som bakgrund fixar man lätt lite grafiska effekter. En torr syrenkvist blev fin i krukan, enkelt nerstucken direkt i krukjorden.


Precis vid tomtgränsen står en lönn som nu tappar sina vackra blad. Men det har varit regnit och fuktigt de senaste dagarna och löven klibbar mot asfalten. Är inte alls så där fluffiga och prassliga som de måste vara för att passa bäst som dekoration. Blir till att torka på badrumsgolvet...

Lägg till bildtext

… för att sedan mjuka upp lite runt lyktorna i vindfånget vid entrén.


Glad blev jag att Annika Christensen tipsade om ljungen med alla färger! Tycker den är toppen. Kanonfin mot det vita huset! När man har så få krukor måste det till färg för att synas.



Ljung är användbar, inte tu tal om annat. Har försökt att få även den att överleva flera säsonger nedsoppad bland den naturliga ljungen i Bergslagen, men plantorna ser piriga ut och ger nog snart upp. Ljung måste planteras på våren och kräver en hel del för att trivas.

Den bruna julrosen (Helleborus x sternii) är inne på sin andra vinter i kruka! Nu har den en liten down-period men är annars otroligt blomvillig. Vita ljungen har mellanlandat i krukan men ska följa med till Bergslagen till helgen. Jag gör ofta så, ställer ner krukorna på lite olika ställen innan de hamnar i jord. Man får njuta lite mer på det viset!




Ha en skön helg!



2 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Låter otäckt med brand och evakuering för att inte tala om allt extra jobb annars måste det vara helt perfekt med lägenhet i stan och ställe på landet. Det bästa av två världar.
Blir nästan förälskad i din låda med alunrot och skimmia. Kanske lånar den idén ett annat år.
Så vackert du gjort över huvud taget.
Önskar dig en skön helg
Anette

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Så smart att torka löven innan pyntandet. Det blev verkligen snyggt!
Tack för tipset :)
Ha det gott!