22 maj 2014

Trädgård för syns skull

Vi har påbörjat projekt "downshifting" och vi bestämt oss för att sälja vårt stora hus. Vi har älskat huset och den lilla trädgården men nu är det dags att ömsa skinn och nu ser vi fram mot att få mer tid i Bergslagen.

Trädgården har jag haft i så många år att det kommer att kännas vemodigt att lämna den. Men nu inför visningen på söndag vill jag ge trädgården chans att visa sig från den bästa sidan!

Huset är byggt på en kulle och berget dominerar hela trädgården. I skrevor och sprickor har jag planterat en blandning av växter utan någon egentlig plan. Det är en trädgård som fått växa fram och där stommen består av växter som jag hittade när vi började röja i den totalt igenväxta trädgården som vi kom till för nu så många år sedan.


Bergenia är en favorit och fanns här i mängd när vi flyttade in!


I gruset har backsippan 'Röde Klokke' självsått sig.


Naturen kryper tätt inpå. Finaste blåsvingeln 'Intense Blue' kan stå i sin kruka i många år. Gulbarriga 'Ivonne' till höger.


Pyttelilla dammen är mer som ett fågelbad. Gulbladig bunkestarr är nyplanterad. Jag låter vissna löv ligga kvar på botten av dammen. Det gillar vattensalamandrarna.


Uppepå berget växer också sockblomma och den bästa av heucerasorterna 'Rachel'.Här finns också lilla rhododendron 'Ramapo'. 


Inne bland fjolårslöven had en liten jungfrulin överlevt.


Töreln har alltid funnits här och jag älskar det runda växtsättet och fina färgen. 


I skuggan på baksidan blommar just nu sköldbräckan på höga blomstänglar.


I en trädgård där självsådder välkomnas och växtvalen ibland är planerade och inbland består av gåvor och impulsköp blir färgmixen lite si och så. Men det får hållas. I förgrunden en gulbarrig trådcypress.


Vid entrén försöker man ju förståss piffa till det lite.


Berget gör sig ständigt påmind men det ger verkligen variation och mossorna är smaragdgröna.


Större träd ska man vara tacksam för. De ger fina skuggverkningar i trädgården. Tårbjörken har många år på nacken.Vi har verkligen älskat det här huset och tomten och vi kommer att sakna det. Men att nu ordna och dona för att ställa trädgården till rätta en smula inför husvisning, känns trots allt väldigt, väldigt roligt!


3 kommentarer:

tamara bengtsson sa...

Förstår att det är vemodigt att lämna en trädgård man skött och vårdat i många år, men samtidigt är det spännande att få börja på ny kula (även om ni redan haft den kulan rullande ett tag). Fast har man väl bestämt brukar det gå lättare att skiljas från det som är en kärt :)
Stort lycka till med både visningar, försäljning och permanenta flytten till Bergslagen!

Kram Tamara

Rost och rädisor sa...

Så härligt med en bergsträdgård. Lyckat ill med visning och försäljning!
Anette

M/S Design sa...

Dom nya ägarna får en riktigt fin trädgård!!
Den finaste tiden att visa den.
När man väl bestämt sig är det inte så vemodigt och där ni ska bo verkar ju va minst lika fin.
Lycka till
Mariana