6 januari 2014

Trädgårdsåret 2013 Del II

God fortsättning på 2014!

Ganska skönt väder idag. En liten gnutta blå himmel kunde skymtas i molntäcket. Men fortfarande plusgrader. Härligt att vara ute i trädgården och dona!

Nu är helgerna över och i morgon börjar nya året på riktigt och det är hög tid skriva några rader om senare delen av trädgårdsåret 2013, juli till december.

*****

I juli månad bor vi i Bergslagen och middagarna på uteplatsen vid stranden hör till höjdpunkterna.

Middag!

Runt omkring prunkar det och till och med kirskålen är vacker! Jag plockar den på vägen till brevlådan och den passar i stora buketter att sätta på trappan eller på något bord. Men när den är utblommad åker den i soporna. Vågar inte lägga den i komposten. Även om den är vacker vill jag nog inte ha den i trädgården.

Kirskålens blommor är ljuvliga

Diskhanddukar på tork på köksaltanen.

Handdukar på tork

Månadsskiftet juli - augusti och en härlig semesterresa i södra Sverige, där vi kajkade runt och hälsade på goda vänner och släktingar. Resan rymde också flera trädgårdsbesök. Första anhalt Capellagården på Öland. 

Capellagården på Öland har en fin handelsträdgård

Utanför Växjö är numera Ulf Nordfjells berömda Linnéträdgård placerad. Den kändes lite ödslig även om läget var vackert vid en sjö. Men den kan tänka sig tillbaka till den trevliga trängseln på Chelsea Flowershow där den fick guldmedalj när det begav sig.

Ulf Nordfjells vinnande Linnéträdgård

Långt, långt tidigare anlades den här lilla trädgården utmed gaveln på Carl von Linnés födelsehus i Råshult. Gammaldags växter fint placerade runt en cirkel med formklippt buxbom.

Fin plantering på Linne´s Råshult

Formklippt så det förslår är också den berömda vyn från Norrvikens Trädgårdar. En glad överraskning. Trodde det skulle vara bortglömt och utelämnat men det var mycket sevärt.

Norrvikens Trädgårdar

Besök fick också Ystad. En fantastiskt fin trädgårdsstad. De gamla korsvirkeshusen bildade fin bakgrund till många gammaldags växter.

Stockrosor i Ystad

Ibland överträffar naturen människan när det gäller design. På den här klapperstensstranden på Getterön utanför Varberg växte strandrågen i stora ruggar. De stålgrå bladen var så otroligt vackra till de runda stenarna och de krypande enarna såg ut att vara tuktade av människohand. Verkligen vackert!

Vackra tuvor av strandråg

September och åter i Stockholm och Bergianska trädgården fick ett besök. Så mycket fint det finns för höstplanteringarna! Prakttidlösa hör till favoriterna.

Prakttidlösa på Bergianska

På landet finns det fortfarande en hel del fint och de kyligare septembernätterna gör bladverket på pelargonen 'Trudy' vinrött. Snygg tillsammans med blommande dill.

Pelargonen 'Trudy' och krondill

Dags också för liten kryddskörd. Malört, rosmarin och salvia. Bordsskivan till utemöbeln som vi köpt på Grytthyttans skifferverk gillar vi skarpt!

Kryddskörd! Malört, rosmarin och salvia

I september börjar asparna bekänna färg. En gammal bänk har befolkats med underbara mossor och lavar och när asplövet landar på den grå mosaiken bildas ett naturens konstverk.

Flammande asplöv

2013 kommer inte att gå till historien som något svampår. Lite kantareller hittade vi på vanliga stället men de räckte inte till mer än några middagar. I svampkorgen hamnar annat fint att ta med hem. Roströda blad från mjölke och vitmossa som sattes i kruka.

Höströda blad från mjölke och vitmossa i kruka

Mossa, granris och djupröda blad från olvon fick bli ett litet stilleben. Att ta vad man hittar i skog och mark i stället för att köpa känns bra!

Vinröda blad från olvon tillsammans med grön mossa

Ved har vi så vi kan gödsla med och mycket går åt under vinterhalvåret. Men ved är inte bara till att elda upp. Ved är vackert också och årets vedstapel står så att den syns från många håll i trädgården.

Vedtrave

Oktober och åter i Stockholm. Den japanska lönnen förnekar sig inte och ställer troget till ett flammande skådespel varje höst. 

Sprakande höstfärg hos japansk lönn

Efter sommaren känns det roligt att plantera nytt i korgen vid entrén. Klassisk och enkelt är min melodi och julros tillsammans med vit ljung kan man inte misslyckas med.

Julros och vit ljung. Enkelt och tidlöst.

Oktober är en hamstringsmånad. Så mycket svamp blev det som sagt inte men fjolårets torkade trumpetsvamp fick bli substitut. Vackraste kottarna kommer från lärkträdet tycker jag och kastanjer plockar jag varje år. Uppställda vid köksfönstret har man lite natur på burk att njuta av.

Kottar av lärk, torkad trumpetsvamp och kastanjer. Natur på burk!

Kratta som vansinnig ska man inte göra har man lärt. Låt i stället löven förmultna och bidra med näring till jorden. Men lövräfsning är också vilsamt och kontemplativt. Jag älskar att kratta!

Jag älskar att kratta!

November och första frosten dekorerar murgrönan med krispiga vita kanter. Men snön och det riktiga vintervädret lyste med sin frånvaro. 

De vackert formade bladen hos murgröna

December är julmarknadsmånad och ett obligatoriskt besök på Zetas Trädgård. 

Julmarknad Zetas Trädgård

Det lider mot jul och inomhus dekorerar jag med brunt. Pepparkaksbrunt, kanelbrunt, hasselnötsbrunt. Brunt är med sanning en julfärg! Läderremmar runt näverkrukan och pinjekotte som jag plockat hos en släkting i Las Vegas.

Vit julstjärna, tallris och pinjekotte. Jultoner i brunt.

Kände för lite folklore i år. Och tallris! Varför använder vi inte det mer? Är snyggt till nästan vad som helst faktiskt. Lasvegaskotte och Ingrid Marie fick sällskapa.

Folklorejul. Dalaband, tallris och äpplen.


Så var trädgårdsåret till ända. 

Nu är det januari och utanför mitt fönster har det börjat regna. Härligt att kunna tänka tillbaka på ett fint natur- och trädgårdsår 2013!

Tack för att du kikade in här. Välkommen tillbaka!

4 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Så härliga och vackra bilder från ett underbart 2013! Nu ser jag fram mot ett lika - om inte ännu bättre - 2014!!
KRAM
Susie

M/S Design sa...

Fin årssammanställning och vackra bilder!
Ha de bra
Mariana

Almbacken sa...

Hej Kristina,

Så trevligt att du är "tillbaka". Fina bilder från ett härligt trädgårdsår. Nu har vi ett nytt framför oss:).

Kram,
Maria

Betsy sa...

I like the photo of the heart you raked in the leaves. Beautiful pictures of 2013.
betsy