23 april 2012

Vårteckenutmaningen 23 april - Kejsarkrona och fagertrav

Funderar på vad som blommar som allra bäst just nu? Måste nog vara kejsarkronan som  slagit ut här i zon II om den står mot en varm södervägg.

Kejsarkrona 'Fritillaria imperialis'

Otroligt pampig, kommer upp tidigt och ger rejäl bladmassa under de säregna blommorna. Och rådjuren gillar den inte! En toppenväxt så här års. Den vissnar ju däremot ner på ett ganska tråkigt sätt och måste döljas senare av något som växer upp framför den. 


Kejsarkrona finns i gult (F. imperialis 'Lutea') också men är inte alls lika vacker då.

Gul kejsarkrona (F. imperialis 'Lutea')

Blommar nu gör också den söta fagertraven som gärna slänger sig över ett murkrön. 

Fagertrav (Arabis caucasica)

De här fina kuddarna hänger ner över en mur ut mot en gata jag ganska ofta passerar. Alldeles kritvit lyser den på långt håll. Väldigt vacker men med kort blomning.När jag ändå är inne på småblommig måste man ju bara nämna luktviolen som börjar slå ut sina små violetta blommor. Den har spridit sig i murkanter, vinklar och vrår i min trädgård och är en av de första perenner att blomma hos mig.

Luktviol (Viola odorata)

Blommar med besked gör forsythian som det finns många av här i villakvarteren. I äldre trädgårdar kan det vara F. suspensa det är fråga om och då kallades den ofta för Gullbuske. Numer finns namnsorter av F. x intermedia där exempel sorten 'Goldrauch' blommar på årsskotten!

Jag har en lite kluven inställning till forsythia. Tycker den är trist och inte särskilt vacker efter blomningen. Den måste vara riktigt, riktigt stor med bågböjda grenar för att den ska ta andan ur en. Men visst är de gula blommorna vackra även på en liten buske.

Forsythia

I fjolårets Trädgårdsfredag klippte Pernilla Månsson Colt till en berså av forsythia och kanske behövs lite nytänk runt forsythian för att man ska få upp ögonen för den igen.  

Forsythian kan klippas i bollar och klot eller som här till häck och det ser ju riktigt snyggt ut!

Foto: www.geograph.org.uk

Har du sett några spännande sätt att använda forsythia så skriv gärna det om du vill i en kommentar. Vore kul att höra vad det finns för alternativ! 


13 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Det måste se kul ut med gula klot...och såklart att de är snyggasom gröna efter blomningen.
Ha det bra :)

Pilgrim sa...

Men så långt det har kommit hos er. Vackert!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Annika Christensen sa...

Ohh vad mycket härligt du bjuder p¨å.
Våren känns lite längre kommen hos dig än hos mig. Kan det vara möjligt!
Det sägs att allt är möjligt.
Ramslök sprider sig fort och lätt så är det bara. Men jag har en avskild plats till den där den får härja.
Det tar dock några år.
Fast vet du vad? Det är så jäkla gott ursäkta men jag är helt lyrisk...
Jag har gjort 6 olika rätter på 2 dagar och inget smakar som ramslök.
Du har ju skogstomt?
Ha det gott
Annika
Jag har fått tidningen och fotat av den så jag tänkte blogga om det.

Ingmarie We sa...

Så vackra foton på kejsarkronorna. Visst är de imponerande och lever verkligen upp till namnet. Ha en fortsatt skön vårvecka.

Anna Vattenkanna sa...

Den där kejsarkronan är en lustig filur... verkligen speciell. Jag vet inte vad jag tycker om den men eftersom den har funnits ett bra tag i trädgårdar är den ju trevlig på så sätt.

Forsythia - jag tycker att bladen får så vacker höstfärg, sådär vinrött - mörkbrunt. Många gånger ser man ju stackars misshandlade buskar och det blir ju ingen glad av. Antingen ska de vara tuktade på riktigt, som häcken du visar, eller friväxande. Det är alla de där mitt-emellanvarianterna som jag blir deppig av att se. Roligt att du lyfter fram denna missförstådda buske.

Kram

Snäckskalsdalen. sa...

Den gula häcken var ju både fin och festlig! Det är väl inte så helt vanligt med en forsythia häck. Festligt.
Luktviol är något jag är väldigt svag för. Min tuva blommade tidigt men sen fick den sig en frostknäpp så jag hoppas den kommer igång igen.
Agneta kram

Maribel sa...

Vilka fina bilder du bjuder på,min fagertrav börjar så smått att blomma nu, den doftar underbart gott. Undrar hur forsythiahäcken ser ut efter ett tag. Trodde inte den passade som häck, min fick så kraftiga grenar så det blev mer som ett träd. Ha det bra / Marika

Magnus sa...

Oj! Din Fritllaria imperialis har kommit långt jämfört med mina här!?
Ståtlig växt! :)

-Magnus

M/S Design sa...

Har aldrig sett den som häck tidigare!
Mariana

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Tack vad fint, och forsythian var ju häftig som formklippt. Har alltid gillat den då den kommer tidigt på säsongen.

Fin som formklippt, kanske en boll eller en fågel? (nu när buxbomen är på väg att försvinna.....)?

Allt gott.
Ann

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Jösses, så långt våren kommit hos er! Coolt med en helgul häck! :-) Just på våren känns gult och starka färger så extra härligt! :-)

/Annika

Ingela - Mosters Trädgård sa...

En häck av forsythia, det har jag aldrig sett förut. Vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om det... Jag är också liten kluven inställning till forsythian. Den stora fördelen är ju att den blommar när det inte finns så mycket annat som lyser upp i trädgården.
Några nya idéer har jag inte. Vi har två "buskar", den ena var jättestor när vi flyttade hit så den stammade jag upp. Tycker själv det är snyggt men någon ny idé är det ju inte :-)
Ha det gott. /Ingela

Laila sa...

Vilken fin fagertrav du har spanat in! Och forsythiahäcken, wow!
Antar att vi har ungefär samma klimat, lite bistrare här kanske. Nu måste jag ut och spana efter luktärter - älskar när de dyker upp lite varstans!
Ha det gott!/Laila