22 februari 2012

Vårblomster på köksbänken

Om nu vädret varit soligt och härligt i förra inlägget så finns dagar som kanske inte kommer att gå till historien som de bästa vädermässigt. Idag är en sån dag!


Då får man glädjas av det som finns inomhus.


Och på den nya breda arbetsbänken i köket, alldeles vi ena köksfönstret kan jag sätta just de där små glädjekällorna, de som man vill ha alldeles intill på ett ställe där man är som allra mest. Nu står här kornettblomma och pärlhyacint bredvid kryddor och frukt.


Kornettblommans blå färg är nästan självlysande i det bleka skenet från fönstret. På latin heter den Streptocarpus och vi kallar den nästan mer för det. På Ulriksdals Slottsträdgård brukar det finnas mängder av olika namnsorter att välja mellan. Skrev ett inlägg om det => Kornetter på Ulriksdal förra året.


Kornettblomman sätter ny knopp under lång tid om man håller den jämt fuktig, men vattna gör man bäst på fatet. I vilt tillstånd växer den i bergskrevor och sluttningar och det säger lite om hur den vill ha det. Väldränerat alltså och bladrosetten ruttnar också lätt om man vattnar i krukan har jag märkt. 

Pärlhyacinten minner om våren men blommar snabbt över i stugvärmen. Vill man behålla blommorna längre kan man sätta krukan svalt under natten men i ärlighetens namn ids jag inte det. Men jag sparar lökarna och sätter så småningom ut dem i trädgården.


Man ska unna sig att ha växter där man är som mest. Och vid köksbänken får jag glädjas av dem många gånger om dagen.7 kommentarer:

Inger sa...

Så fräscht med blått! Min streptocarpus blommar inte nu utan väntar på att bli omplanterad, en mycket tacksam krukväxt.
Kram

carinaon sa...

Vilka härliga blå färger. Man får verkligen vår-feelings!
Kram carina

Leena sa...

Härliga blommor! Kornettblomman kommer jag ihåg hemifrån, mamma hade alltid några. Tänk att den har blivit så populär igen!

Snäckskalsdalen. sa...

Oooh, älskar blå blommor och dom här var ju ovanligt läckra. Kornettblomman är underbar!
Och vilka bilder....
Agneta kram

Susie på Stjärnarve sa...

Blåa blommor är alltid vackra och just nu när man känner hur "växtsuget" bara blir värre och värre för varje dag, så är det nog bra att köpa på sig lite ögonfröjd! Och på tal om ögonfröjd, bilderna var riktigt mumsiga.....

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack för sticklingen! Den såg fin och fräsch ut när den anlände. Nu har den fått jord och kruka, så hoppas jag att den tar sig! Läckra pärlhyacinter tycker jag!
Eva

blomsterdesign sa...

Trevlig blogg du har! Jag har blivit din följare, så hit kommer jag snart igen. Trevligt med lite blåa blommor, Pärlhyacinter är alltid vackra. Mvh Therese