4 mars 2011

Kornetter på Ulriksdal

Ett besök på Ulriksdals Slottsträdgård är alltid lika trivsamt. Nu står mängder av bland annat saintpaulia, pelargoner och flera olika sorter av kornettblomma i växthusen och man möts av stora sjok av underbara färger. Kornettblommorna fick stå i fokus för kameran den här gången!

Det lär finnas över 150 olika arter av Streptocarpus. De flesta kommer från östra Afrika och Madagaskar där de växer i fuktig miljö, i bergsprickor och sluttningar. De är lätta att både korsa och föröka och har funnits i odling som krukväxt under mycket lång tid.  

Streptocarpus 'Denim'

Streptocarpus 'Alissa'

Streptocarpus 'Arosa'

Streptocarpus 'Katie'

Streptocarpus 'Pink Leyla'

Streptocarpus 'Seren'

En detalj på Ulriksdals Slottsträdgård som är bra är att det är väl skyltat. Växterna nämns ofta med både skötselråd och ursprungsland, med både svenska och latinska namn. 

Kornett


För en del växter tycks ibland de latinska namnen locka till användning. Redan min mormor sa streptocarpus om kornettblomman, men nämnde aldrig några andra växter på latin! Och "streptocarpus" hör man ganska ofta i dagligt tal nu också.

Men kornettblomma är ett passande namn om man jämför, eller hur?


För mig är kornettblomma en lantlig, gammal finrumsblomma. I kristallskål, på en virkad spetsduk stod den i blommande överflöd i salen hos den gamla damen som vi barn smet iväg till under sommarvistelsen hos släktingar på en stor gård i Småland. Nu var det inte kornettblomman vi ville titta på. Den gamla damen hade alltid karameller i en skål, och om vi bara hjälpte till att bära in vatten, så blev vi rikligt belönade ur godisskålen.

Trevlig helg
Kristina

Se fler sorter och läs mer om Streptocarpus på blommia.se
Mer om Ulriksdals Slottsträdgård: www.rappne.nu
7 kommentarer:

Fia sa...

Jag köpte en stor kornettblomma förra veckan, jag är urkass på krukväxter så vi får se hur länge den överlever. Har aldrig haft någon innan. Men fin är den, och gigantiska blad som är rätt häftiga har den :-)

Helena sa...

Jag=periodare på kornettblomma :-)
just nu har jag ingen...men så fort jag köper en brukar det rulla på!De är så fina.Hos mig får de suga upp vatten på fat det funkar bäst tycker jag!
Kram från mig o trevlig helg!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

åh, Ulriksdal som är så härlig...synd att det är så långt dit. Streptocarpus ja, där himla fina och tänk ett så stort sortiment det finns. Om du är intresserad av ovanliga streppar, se här:
http://blommia.se/
Ha en riktigt fin helg,
Lydia

Kristina Bonander sa...

Tack alla och extra tack Lydia för tipset om blommia.se. Jag har lagt till den länken till inlägget.
Hälsningar
Kristina

Ingegerd sa...

Håller verkligen med dig, kornettblomman är verkligen underbar med alla sina olika färger.
Trevlig helg!

Susie på Stjärnarve sa...

Åh vilka underbara kornettblommor! Fick man tag på några sådana här på ön så skulle jag direkt köpa på mig en bunt!!
TREVLIG HELG
Susie

Sophia Callmer sa...

Vackra! Har en som står i min hall, den är många år och blommar snällt varje år, fast i bland trampar katten sönder bladen, tyvärr.. ha en skön söndag/Sophia