12 januari 2012

Mässbesök 2012

Vid sidan om att beställa frön, plantor och skriva allehanda planer inför året är det roligt att planera mässbesöken.

Boende i Mellansverige (Stockholm och Nora) blir det i alla fall besök på Rum och Trädgård i Kista/Stockholm (8 - 11 mars), Din Trädgård , Örebro (30 - 1 april), Nordiska Trädgårdar, Älvsjö/Stockholm (12-15 april) och Trädgårdsmässan Taxinge, Nykvarn (1-2 september). Lutar åt några av mässorna i Malmö och Helsingborg också.

Förra året besökte jag fyra mässor och jag tänker tillbaka på vilka trender som dök upp på de här mässorna och vad som kan dyka upp i år?

På Rum och Trädgård i Kista var det aldrig ett uttalat tema, det här med att stoppa det vi odlar i munnen, men överallt, i nästan varje monter fanns någon anknytning till odlandet av ätbart!

Vacker monter från Norrby Trädgård med mycket ätbart.

Bland annat Malin Sköld på Ulriksdal ligger bakom denna monter som visar grönsaksodling på en tänkt innergård i stan.

På Nordiska Trädgårdar fanns också ätbart, men jag tänker framför allt på lövmattorna som dök upp hos flera utställare, härliga, frasiga mattor av vissnade löv från lönn, ek och bok. Vackert och praktiskt och inte minst härligt för mikrolivet i trädgården.

Fantastiska tulpaner i lövmatta i Drottningsholms Slottsparks monter.

Söta primula nedbäddade i eklöv.

På Chelsea Flower Show var det vildsådd som gällde, eller snarare; det skulle se som OM växterna spritt sig av egen kraft, ett tema som var genomgående i nästan alla utställningsträdgårdar. Naturligt och lite rufsigt, men förståss mycket välplanerat! Blandningen av färger var också generös och fri från strikta regler.

Härlig blandning i The Sky Shades Garden på Chelsea Flower Show

En svensk touch med vita prästkragar på Chelsea.

Hem&Villamässan var ingen trädgårdsmässa men eftersom temat var Naturen gick jag ändå dit. På den här mässan fanns det alltså en uttalad trend och nypon var rekvisita i många, många montrar.  Alla hade nypon! Förståss beroende på tiden på året men säkert också tack vare en vilja att använda något direkt från naturen i stället för att bara använda snittblommor från blomsterhandeln! Och hade man inte nypon körde man med ved! Ved dök upp som dekoration hos många utställare.

Nypon och brudslöja i trendmontern "Träsmak"

Vackert i foajén med nypon och rosor desgin Paula Malm.

2011 års mässor bjöd på ätbart, lövmattor, vildsådd och nypon och vilka trädgårdstrender vi kan förvänta under 2012 har redan presenterats på webben, i tidningar, som exempel nu i AlltOmTrädgårds senaste nummer. 

En trend blir en trend först när den dyker upp samtidigt på flera ställen helt oberoende av varandra. Många väljer säkert att göra precis just så som trendspanarna förutspår men det är kul att spana efter detaljer som kanske inte finns med i trendrapporterna. Få se vad Mässverige hittar på i år!


PS
Klicka gärna i till höger i marginalen vad du själv önskar dig i din trädgård 2012!

Sökord trädgårdstrend tendenser i trädgården trädgårdsmässor 2012 mässtrend 20124 kommentarer:

carinaon sa...

Bra tips och fina bilder!
Kram Carina

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ja, det ätbara syns också överallt på trädgårdsbloggarna...visst är det fint!

Ranunkel i rabatten sa...

Visst längtar man till mässorna nu. Å till våren.

Leena sa...

Bra inspiration! Har precis bläddrat i AoT som kom idag och det känns riktigt roligt att det kommer från olika håll. Detta med färger är rätt spännande, jag hade nästan bestämt mig för att bara ha vitt-rosa-blått-lime men så upptäcker jag att jag har beställt frön till solrosor i rost och orange - det var de som jag tyckte var finast. Så får det bli, och kanske annat i den färgskalan också ...
Ha en fin helg!