7 januari 2012

Drömmar och planer 2012

Att önska kostar inget och det är tur! Då kan man sväva ut och i fantasin finns inga begränsningar. Då är jorden i mina trädgårdar mullrik och bördig, då är bankkontona överfulla med pengar, då tar det inte mer än ett par timmar och plantera en hassellund och i ett svep är träd fällda och marken förberedd för hur många kvadratmetrar plantering som helst! Nya murar, trappor, gångar och trädgrådssnickerier dyker upp i ett nafs, och träd och buskar är vuxna redan vid plantering! Grävmaskiner och traktorer far över marken utan att förstöra och i mitten står jag och dirigerar!

Till den lite striktare trädgården i stan funderar jag bland annat på trädpioner. Den här vita sorten är helt fantastisk! Vet inte vad den heter och det visste inte trädgårdens ägare heller. Men vacker är den. Något att drömma om.


Jag älskar sten och murar och gångar i skiffer eller smågatsten står högt på listan. Det passar lika bra i villaträdgården som ute på landet.  


Inte lika strikt är den här planteringen som får mig att fundera på varför jag har så dåligt med gult i planteringarna? Den här milda gula färgen som röllekan har vill jag definitivt ha mer av.


Här är flera gula nyanser i en inspirerande murplantering av skiffer. Även om det är sparsmakat ser det naturligt ut med skuggrönan som slagit sig ner i springan mellan stenarna. Jättefint!


Och till höstblomningen förståss ståtlig rosenflockel och miscanthus à la Drömparken. Verkligen en kontrast till planteringen ovan!


Där blev jag också förälskad i solbrud, en växt som jag inte haft särskilt varma känslor till tidigare. Men nu är tiden mogen! 


Och jag vill gärna planera in växter som också är vackra när allt är avlövat och kalt. Kvastrips har vackra förställningar som håller länge. En perenn- och kryddgård, en sån där av gamla typen med kvarter och grusade gångar finns med i planeringen. Har några olika tänkbara platser i Bergslagsträdgården där det är soligt och vindstilla och det närmar sig beslut!


Där skulle man också kunna skaffa sig en samling av olika sorters lavendel!


En våtmark har jag haft planer på länge, inte en trädgårdsdamm, utan en vattensamling för svärdlilja och kabbeleka, för missne och pilblad. Där vill jag ha jungfrusländor svävande över vattenytan och vattensalamanderna får gärna flytt in.


En hasselund är redan på gång, en lund där den mjuka marken på våren är täckt av nunneört och vitsippor och där högsommarens hässleklocka blommar. 
Sittplantser kan man alltid önska sig fler av. Vid kanten på ängen en soffa som får stå ute, bli grå och väderbiten med tiden...


och en liten hemlig sittplats någonstans, lite undanskymd för en kaffekopp och en bok.


Jag är svag för vildflor i trädgården och jag vill fortsätta att planera för växter som sprider sig och dyker upp på oväntade ställen. Att läsa frökataloger och planera årets beställningar är redan på gång och jag väljer gärna sorter som lockar insekter till trädgården.


Nu till våren vill man ha drivor av lökväxter, överallt! Om fröbeställningar är bland det första man gör på året är kanske lökplanteringen den allra sista pusselbiten i trädgården under 2012 och då börjar redan planerna gro i huvudet för 2013!Vad har du för spännande planer för året och vad önskar du med din trädgård? Vore jätteroligt att höra!

Kryssa gärna i vad du vill ha i din trädgård, vad du önskar och vill planera för i marginalen till vänster. Du kan kryssa i hur mycket du vill!

Kul att ha nytt trädgårdsår framför sig, eller hur?

15 kommentarer:

Landbohaven sa...

Jeg kom tilfældig forbi din fine blog.
Gode billeder. Smukke blomster.
Tak for rundvisningen.

Anna Vattenkanna sa...

Vintern är en härlig tid för trädgårdsarbete! Planera och fundera... och inga slagregn, skadedjur eller torka förstör :-)

I år ska jag bara förbättre lite. Byta ut vissa växter till bättre och intressantare, men ett lite större projekt har jag och det är att mura odlingssängar i s f pallkragarna som inte passar in så bra. Dessutom börjar de bli åldersstigna.

har tänkt mig en lite ruinliknande historia i ena sidan av djungelrummet. Ja, vi får se. Dina fuunderingar och planer gillar jag! Kör på och lycka till, kramar Anna Vattenkanna

Lyckans lilla hus sa...

I mina drömmar står jag också och dirigerar. Lass på lass med önskade växter står och väntar på att få bli utplacerade,nedgrävda och ompysslade... Jag avskyr när saker jag inte kan påverka sätter käppar i hjulen, men vad sjutton - man hittar nya vägar. Det är ju utmaningen och längtan som är halva nöjet! Så mycket vackra bilder, och så många fina drömmar du har - kan bara hålla med om flertalet. Fast jag är inte fullt så strukturerad ännu...har för mycket jag vill..här hos mig är det inte mycket för världen än. Men om några år, då!
Kram Marie

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Åh vilka bilder, så inspirerande! Tack;)). Roligt att få höra din tankar.
Jag vill komplettera min gavelrabatt med rosenflockel och ett prydnadsträd, mer höjd behövs där.
Ljusgult är en färg som jag verkligen fallit för, får se om det blir några inköp i den färgen i år.
Sedan är jag ju med i ett rosenprojekt, så då blir det att gräva rabatter och plantera rosor.
Drömmen är gångar av knott, knotten finns, men jag är nog inte riktigt mogen för att ta steget att gräva bort så mycket gräsmatta...
Ha det gott!
Kram

Karla sa...

Ja verkligen! Vad häftigt är det egentligen att vara "i mitten och dirigera" över naturen, eller hur? Vilka fina bilder...undrar om man kan ha en såååån fin plats med såååå många pingstliljor!
Hälsningar,Karla.

Anita sa...

Säger bara ett ord om dina bilder och din text ... Inspiration! Så inspirerad jag blev. Vilka vackra bilder du visar och så glad man blir. Nu är drömmarnas tid. En del blir verklighet, andra tar man med sig och fortsätter att drömma om. Inte fel, för att drömma är härligt det också.

Ha en fortsatt skön helg!
Anita

Helena sa...

Så många fina bilder o tankar du bjuder på idag!Jag är väldigt förtjust i lövskog så den bilden fick mig att sucka högt :-)
Jag skulla fylla i listan men jag måste vara lycklig som en tok för jag har allt som jag drömmt om i min trädgård :-)
Men visst ett Victorianskt växthus i ställer för mitt lilla vore kanon.
Och en baddam att glöta i istället för min damma fasst man kan ju ha två ;-)
KRAM från mig!
ps.drömmer oxå om en rosa dubbel Camelia jag letar...

Annika Christensen sa...

Underbar trädgårdstankar du bjuder på.
Varför satte jag inte alla pingstliljorna på ett ställe?
Jag tror jag drar upp alla iår och sätter de som du visar det är ju så fint.
Flera sorters lavendel låter som en bra ide.
Ha det gott
Annika

By Nela sa...

He descubierto tu blog y me ha encantado desde hoy lo seguiré si lo deseas te invito a conocer mi blog y si es de tu agrado me gustaría tenerte como seguidora, para así seguir en contacto.... Saludo.

Manoli.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Men så trevligt att få följa med i din drömvandring bland alla fina miljöer!! Ja, tänk om det var i drömscenariot du beskriver överst :-))) Istället får man rusta sig med tålamod. Och drömmar. Oh, jag har massor av tankar inför denna säsong. Vet inte ännu vad som kommer vara genomförbart bara haha..... Men allra minst ska jag plantera 'klart' de nya rabatterna från förra året. Men sen så är det små byggnationer jag egentligen vill göra. Hrmmm.. får se om nåt blir av.

Kram
Charlotte

godastunder-tokigaidéer Anna sa...

Vilka underbara bilder och ideer du har, härlig resa att få följa. jag har inte heller något gult och det hör inte till min favorit färg men det är fint på bilderna.

Kram Anna

Vivian Tisting sa...

Åh vilka vackra bilder och dirigenttoner, smög där kanske in en bild från min hemby, Vargaslätten.
Planera och drömma får en att längta och det är helt underbart.
Ha en trevlig vecka
/Vivian

Inger sa...

Så mycket vackert du bjuder på:)
Trädgårdsdrömmar är min överlevnad vintertid.
Ha det bra!

November- symra sa...

Takk for en fin tur i Hagen din, her var det mye inspirasjon og flotte plantekombinasjoner.

Vivian Tisting sa...

Ja Vargaslätten är magisk för mig, redan som liten var jag hänförd av den dolda trädgården bakom enarna när jag badade vid sjön Simlången nedanför.
Jag har ingen mer anknytning till den parken mer än att jag är uppväxt med nyfikenheten av den och min pappa har varit dräng där på Sigfrid Erikssons tid.
Kommer att berätta om den i min blogg framöver och ni kommer få följa just historiken och vad som komma skall med den underbara plätt som vargarna under 1700-talet låg och solade sig på.
Mvh/Vivian