26 oktober 2011

Sveriges urskogar försvinner

I går kunde man läsa i Dagens Nyheter att Sveriges gammelskogar håller på att försvinna. I modernt skogsbruk är det svårt att ta hänsyn till den biologiska mångfalden och bara 6% av våra skogar är äldre än 140 år. Ytan för många utrotningshotade arter blir mindre och mindre i takt med att de åldriga trollskogarna huggs ner.

Gammelskog (Foto: Stig Björk)

Själv är jag stödmedlem i "Rädda skogen" som tillsammans med andra aktörer bland annat varit delaktig i att rädda det otroligt vackra och unika Änokdeltat från avverkning. 

Änokdeltat (Foto: Tor Lundberg)

Skogsbruket är förståss viktigt men de skador som nedhuggning av gammelskog kan innebära är svåra läka. En riktig gammelskog har aldrig någonsin avverkats och det är just det som är det unika.

Gammelskog (Foto: Stig Björk)

Om du vill ge ditt stöd till gammelskogen kan du göra det genom att klicka på uppropet i högermarginalen. För visst vill vi ha kvar den sista skärvan av riktigt gammal unik skog?


Sökord: skydda skogen, protect the forest, gammelskog, urskog  

3 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Verkligen bra att du tar upp detta viktiga ämne - som det trots allt är väldigt tyst om. Skrämmande att vi i vårt rika land inte har råd med riktig skog... är den borta så är den. Vi ondgör oss över regnskogsskövling, fast det är också en katastrof såklart, men vår egen naturliga skog glömms bort...

Jag skrev på uppropet såklart. Tack för att du påminner oss - fortsätt med det!

Kram Anna Vattenkanna

M/S Design sa...

Vi har en gammelskog bakom oss, så härligt att gå i.
Mariana

Madame C sa...

Himla intressant! Klart jag går in på uppropet. Tack för att du gör mig upplyst:)
Kram!