20 september 2011

English Cosy

I senaste numret av Sköna hem skriver Dan Gordan om "English Cosy", en lantlig stil som känns fin att tänka på så här i höstvädret; tända brasor, varmt te och nybakade scones.

Stilen har en stark anknytning till Art & Craft-rörelsen som också togs upp i Sverige av bland andra Ellen Key läser jag. På trädgårdsområdet var det väl framför allt Emma Lundberg som fick företräda den här smakriktningen och flera av de växter som traditionellt växer vid gamla engelska hus på landsbygden blev också populära i Sverige under första halvan av 1900-talet.

De här bilderna är tagna i ett par av de charmiga gamla byarna vi besökte under vår englandsresa i våras. Vi förknippar gärna rosor med den engelska landsbygden men i den här södra delen av England var de inte alls vanliga. Här dominerade murgröna, vildvin, gulbladiga buskar och träd, marktäckande nävor och idegranshäckar.


 Murklockan är vanlig även hos oss och den fanns på många ställen hängande över de gamla murarna. 


Storbladig vintergröna ser man inte så ofta här hemma, men är värd att leta efter. Särskilt den brokiga sorten som är fantastiskt fin i samplanteringar.


Engelsmännen tycks ha en förkärlek till gulbladigt. Kanske därför att det är så vackert till de gamla tegelstenshusen och sandstensfasaderna! Den här busken var otroligt vanlig. Någon som känner igen den? Just nu står det still i huvudet!




Gulbladigt korstörne till höger, härdig till zon II i Sverige, fanns också i många trädgårdar.


Fläder och formklippta häckar hör till bilden.


Spansknäva finns i fler färger, men den här rosa var väldigt söt och blommade i mängd.


Blomsterkornellen, har underbara sidenvita blommor och blir med tiden en stor, yvig buske. Den är härdig till zon II här hemma och trivs bäst i sur jord.



I fjärran de vackra lövskogarna som blånade i diset. Lite kyligt och duggregnigt var det. Kanske man kunde ha fått en kopp varmt te om man knackade på?


Vad jag tilltalas av är att engelsmännen håller fast vid sin traditionella stil och att stommen i trädgårdarna är växter som funnits i flera decennier. När jag som tonåring tillbringade mycket tid i en engelsk släktings trädgård kan jag inte minnas att något nytt köptes eller att vi besökte någon plantskola. Ändå var min släkting en stor trädgårdsälskare! Nej, det togs skott och frön, byttes med grannar och vänner och de gamla plantorna sköttes med omsorg och behölls år efter år. Verkligen en sorts sympatisk återvinning och ett okommersiellt förhållande till trädgården!


Ha en trevlig kväll
Kristina



PS
Choisya ternata `Sundance´ heter den gulbladiga busken. Tack till Susie på Stjärnarve som visste det!



8 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Tack för titten! Just när denna stil används lite mer återhållsamt när det gäller blomning tycker jag väldigt mycket om den...Precis på pricken som det du visar idag.

Trevlig trädgårdsfilosofi din släkting hade...

Kram Anna Vattenkanna

vadmalen sa...

Oj så vackert och njutbart.
Kram
Birgit

M/S Design sa...

Fina bilder från England!
Kikade på inlägget om Murgröna, kämpar med att få mina att ta sig, vill ha en matta av murgröna.
Mariana

Susie på Stjärnarve... sa...

Det är från mina otaliga Englands-besök som förtjusningen över vackra bladväxter - och då speciellt dom gula - härstammar förmodligen!
Den du frågar om kan vara Choisya ternata `Sundance´ som blir en halvstor buske och är extremt vanlig i England.
Är det nåttbetydligt lägre - c:a 40-50 cm - så kan det vara den vintergröna skuggrönan, Paschysandra terminalis `Green Carpet´, som blir gul även i skugga. Har några här i rabatten mot "kohagen" som är riktigt skuggig.

Skogseva sa...

Åh.. dessa ljuvliga engelska trädgårdar! Det är något med den engelska landsbygden som gör att man längtar dit. Hemtrevligt, vackert, harmoniskt. Té, tweed och piprökande äldre gentlemen. Verkligheten är naturligtvis enhelt annan men man kan ju alltid drömma...
Du visar verkligen fina bilder och jag tycker mycket om det jag läser, säger
Eva

Helena sa...

Ser underbart ut!Härlig stil som tilltalar mycket.
KRAM från mig!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Verkligen mysiga bilder och passar som sagt bra såhär i höstrusket, lite te och scones på det där så är lyckan gjord:-)

Annika

Unknown sa...

Hej
Det är Choisya ternata 'Sundance' på bilden med det gulbladiga.
mvh
Peter Linder