1 september 2011

Att mäta regn

Det har duggat tätt mellan blogginläggen om regnet över våra trädgårdar! Somliga växter surnar och förstörs i det blöta medan andra blir frodigare än på länge. 

En regnmätare hör nästan till grundtillbehören i trädgården. Pluviometer kallas mätarna också och 1 millimeter regn i mätaren motsvarar 1 liter vatten per kvadratmeter visar det sig.

Snyggast av alla är nog mätaren från Eva Solo (http://www.evasolo.com). Dyr förståss (ca 700kr) men elegant så det förslår.


Desto billigare är den här klassikern nedan. Den långa pinnen är lätt att knipsa av och man kan sätta flera mätare på olika ställen i trädgården dolda nere i växtligheten. Om bevattning sker med spridare är det inte dumt att ha koll på att man vattnat tillräckligt antal millimetrar. Ca 30 mm i veckan är lagom sägs det. Och med mätare under träden märker man att där har det inte alls fallit så mycket som mätaren ute i det fria visar!

Regnmaaler1.JPG


I en äldre trädgård tycker jag att en gammal hederlig mätare i koppar är snygg. Den här kommer från Svenska Guld och Silverfabriken (http://sgsab.com).Den här mätaren från Clas Ohlson blev "best i test" hos "Allt om trädgård" för en tid sen. Inte minst därför att den rymmer 100 mm. Vettigt med stor kapacitet om man är bortrest en längre tid. Kanske inte marknadens snyggaste men funktionell. Dekorativ är mätaren Ovalia från Ventura Design (http://www.venturadesign.se) som också finns i rött, vitt och zink. Ventura har fler tuffa modeller på regnmätare. 
En mätare kan också se ut så här som tidningen Hus&Hem visar.Att montera på plank eller stolpe är denna mätare i mässing gjord för och kan köpas på Byggfarbiken  (http://www.byggfabriken.com) för ca 400 kr. Sobert!


*****

Men efter regn kommer som bekant solsken och då glimmar det och gnistrar så vackert i alla vattendroppar och kameran går varm!

2 kommentarer:

Maria sa...

Vad många olika regnmätare det finns. Jag har den snygga klassikern i grön plast:)). Mätaren i koppar och den i mässing tyckte jag var snygga.
Maria

Marie Lithén sa...

toppen att du visar hur många regnmätare det finns, för alldeles för många tycks tro att det bara finns den gröna;)

Eftersom jag är formgivare, förvånas jag ofta över hur vissa produkter kan tillverkas år efter år utan fördyrande utveckling... tänk den är i stort sett gratis att tillverka sedan länge, den såg nämligen likadan ut när jag var liten å det är länge sedan hahah.

Själv vill jag nog ha en Eva Solo, eftersom min mätare från Zetas i glas har gått sönder men som var även den väldigt snygg!