21 augusti 2011

Saxå Bruk och Herrgård

I torsdags avslutades "Sommar med Ernst" i TV4. Jag har inte följt alla avsnitt men såg sista programmet och måste säga den nya inredningen i det gamla sädesmagasinet verkligen var otroligt snygg och smakfull.

Södra flygeln på Saxå

Saxå Bruk och Herrgård, där det hela spelades in är kanske inte allra mest känd för sin trädgård, men är ändå väl värd ett besök med tanke på den gamla bruksmiljön och det vackra läget vid sjön Saxen.

Lusthuset vid sjön Saxen

Alldeles särskilt vackert ligger lusthuset nere vid vattnet inte långt från det gamla sädesmagasinet.Som var vanligt i gammal herrgårdsmiljö är trädgårdsplanen symmetrisk och från herrgårdens huvudbyggnad går en rak gång ner mot vattnet kantad av en nyplanterad allé av fruktträd.


En gammal paradrabatt med perenner har förvildats och nu växer här ulleternell, kirskål och gullris i en oordnad men vacker blandning.


Gullris (Solidago canadensis)

Gulskimrande gullris och ....

Ulleternell (Anaphalis triplinervis)

...och silvrig ulleternell är vackra tillsammans i sensommarljuset.Bortanför rabatten breder golfbanan ut sig men det gamla äppelträdet sätter fortfarande frukt!


Golfbanan slingrar sig upp för kullarna och bjuder bitvis på en fantastisk utsikt. Gamla pampiga träd skvallrar om herrgårdens närvaro i en annars granklädd skog.


Bruket är uppkallat efter Saxån som forsar ut alldeles vid "Ernsts" sädesmagasin. På flera ställen finns ruiner efter gamla bruksbyggnader.
Uppströms ån har vattnet samlats i små gölar där det växer ymnigt av pors. Pors, eller kärrmyrten som den också kallas, har historiskt använts till att smaksätta både brännvin och öl. Jag tycker att det är en fin liten buske med sina grågröna blad. Den kan absolut vara ett alternativ i en fuktig surjordplantering, härdig till zon VII som det är! 

Jättebalsamin (Impatiens glandulifera Royle)

Fuktigt vill gärna jättebalsaminen också ha det. Den är tvåårig men eftersom den sprider sig så lätt uppträder den nästan som en perenn. De mogna förkapslarna spricker med en liten smäll när man petar på dem och fröna sprids. I stora rosa sjok finns den förvildad på flera ställen runt Saxå Bruk.

Blir du nyfiken på Saxå Bruk kan du läsa mer här: www.saxabruk.se


Växter i det här inlägget

  • Gullris (Solidago canadensis)
  • Ulleternell (Anaphalis triplinervis)
  • Pors (Myrica Gale)
  • Jättebalsamin (Impatiens glandulifera Royle)

4 kommentarer:

Marie Lithén sa...

har ju följt programmet slaviskt:) å så galet fint det blev, en så vacker plats mår bra av en så vacker byggnad, inte sant!

Susie på Stjärnarve sa...

Har inte tittat på programmet, men bilderna du visade var väldigt vackra och inspirerade till ett besök!

coco sa...

very pretty

Hanne Bente sa...

Hejsa.
Flotte billeder du har taget - og en skøn blog.
Har tilføjet mig som følger.
Ha´en god tirsdag.
Knus Hanne Bente
www.finus.dk