Champagnerosa på Chelsea Flower Show

Satt du klistrad framför TV:n i går och tittade på programmet från årets Chelsea? Själv slogs jag av hur stort det verkligen var och vad mycket som jag faktiskt missade när jag var där. Det går inte att ta in allt inom loppet av en dag, så en visning via TV:n var ett bra komplement. 

Det gjorde vad de kunde programmakarna, för att få in så mycket som möjligt inom programtiden men det betydde också att det bitvis blev ett hysteriskt tempo. Växter och intervjuer avverkades i en hastighet som gjorde att det blev ganska tröttsamt till slut. Synd på så mycket vackert och sevärt!En av de i mitt tycke finaste visningsträdgårdarna presenterades också, den rosatonade Laurent-Perrier Trädgården ritad av Luciano Giubbilei. (Bildgoogla på hans namn och kika på fler vackra trädgårdar han ritat!).

Luciano Giubbilei (Foto: The London Magazine)

Jag har visat bilder från den här trädgården i tidigare inlägg från Chelsea, men jag tycker den är värd att upprepas. Stjärflockorna och Digitalis var karaktärsväxter just här och till många av visningsträdgårdarna delades det ut växtlistor. Växtlistan till de här planteringarna finns längs ner i in lägget. Några idéer kanske den kan ge?
Trädgården var indelad i en bakre och en främre del, där den bakre hade en stram karaktär, åt det japanska hållet, med vackra stenskulpturer och uppstammade papegojbuskar (Parrotia persica) placerade på "öar" av rektangulära stenblock och grusbäddar. Perennplanteringarna var placerade på båda sidor om en långmal damm i trädgårdens hela längd som band ihop den bakre strama delen med den växtrika och ymnigare framsidan.Det är de fina kontrasterna som gör den här trädgården tycker jag. Det hade kanske blivit lika rörigt som TV-programmet om det inte hade funnits det här romantiska mot det stilrena och det yppiga mot det strama. Dessutom var det rysligt läckert med de gammelrosa tonerna i honungslöken tillsammans med digitalis och rödbladigt hundkäx!

Växtlista Laurent-Perrier Trädgården
 Hundkäx (Anthriscus sylvestris 'Ravenswing')
 Stjärnflocka (Astrantia 'Buckland') 
 Stjärnflocka (Astrantia maxima) 
 Stjärnflocka (Astrantia 'Roma') 
 Tuvtåtel (Deschampsia cespitosa) 
 Fingerborgsblomma (Digitalis x mertonensis)
 Bronsfänkål (Foeniculum vulgare 'Giant Bronze') 
 Iris (Iris 'Dutch Chocolate') 
 Honungslök (Nectaroscordum siculum) 
 Jättevallmo (Papaver orientale 'Harlem') 
 Jättevallmo (Papaver orientale 'Manhattan') 
 Jättevallmo (Papaver orientale 'Patty´s Plum') 
 Stor bockrot (Pimpinella major 'Rosea')
 Skogssalvia (Saliva x sylvestris 'Rose Queen') 
 Stäppsalvia (Salvia nemorosa 'Amethyst')
 Kungsljus (Verbascum 'Cherry Helen')
 Kungsljus (Verbascum 'Pink Domino')  


Ha det så bra!

Kommentarer

Jag missade programmet TYVÄRR, hade velat se, ser verkligen lockande ut utifrån dina bilder..
kram Sophia
M/S Design sa…
Den trädgården var jätte fin! Är så glad att dom visar ett helt program därifrån, visst var det forserat men så mycket fint att se.
Fina bilder
Mariana
coco sa…
such a beautiful garden photos with lovely flowers i have never seen
Almbacken sa…
Jag håller helt med dig att det var extremt högt tempo i programmet. Väldigt synd tyckte jag som vill titta i lugn och ro.

Visningsträdgården du visar är superfin tycker jag. Kul att kunna titta på den hons dig i eget tempo.

kram,
Maria
Kul att hitta till din fina blogg! Jag tittade på Chelsea, och håller med om det höga tempot. Vad bra med växtlistan i ditt inlägg, mycket fint där.
Nu ska jag kika runt lite på din blogg:)).
Maria
Ja, visst var det ett lite högt tempo..? Men det är ju sååå mycket som ska in på kort tid. Var inte där i år men har planer på att åka till våren. Eller så väntar jag tills 2013 när det är 100-årsjubileum... :)
Frossörten kan jag verkligen rekommendera! Den har blommat i snart en månad och känns inte alls trött. Köpte den från Hortogreen i våras och den såg verkligen oansenlig ut när den kom... Men som jag gillar den! :)
Kram,
Anna-Karin
Malte sa…
Så snyggt, tyvärr missade jag en del av programmet. Vilken dröm det måste vara att åka dit!

/Jessica
Lotta sa…
Å vilken bra växtlista. Den ska jag sukta över ett tag nu. Fint inlägg som ett komplement till det lite stressiga programmet.
Kram
Njöt ändå av att se rörliga bilder och av att få ett sammanhang som inte fås i bilder man ser. Väldigt fin trädgård Laurent-Perriers. Kopierar växtlistan så får vi se vad vi gör med den;)

Populära inlägg