13 mars 2011

Eko på Kistamässan

Ekologisk odling i den egna täppan fanns som sagt som ett tema i flera montrar på "Rum & Trädgård".

Rune Kalf-Hansen och Hannu Sarenström lagade under trevligt småpratande mat baserat på säsongens grönsaker som bas. Gott och ekologiskt förståss.


Rune Kalf-Hansen delade ut "flygblad" med "10 sätt att laga ekologiskt mat efter säsong" och pratade ivrigt om vikten av att välja nyttigt och klimatsmart.  


En förutsättning för att de egna odlingarna ska ge grönsaker att laga mat av är förståss att vi har en god och näringsrik jord att så och odla i.

Några som tänkte nytt för nu några år sedan och som ställde ut på mässan var Guldkannan, som med sin kombinerade potta och vattenkanna Towa, ville slå ett slag för användning av urin som gödselmedel. 


Försäljningen och intresset var ganska stort under mässan men jag tror att det finns en djupt rotad misstänksamhet och avog inställning till att vi skulle använda våra kroppsvätskor på det här sättet. 

Det fanns annars få exempel på ekologiskt nytänk. I det senaste numret av "Natur & Trädgård" läste jag om att tillverka biokol i den egna grillen. Detta görs genom en sinnrik konstruktion av gamla plåtburkar, där syretillförseln stryps och det kol som bli kvar efter grillningen har förmåga att suga upp stora mängder näring. Biokol som exempel legat i nässelvatten blir ett långtidsverkande gödselmedel eftersom biokolet avger näringen under längre tid än om man vattnat med nässelvatten direkt.

De som sålde utegrillar på mässan hade inte alls hört talas om detta! Inte lika frågande var man när jag frågade om ekologiska pooler. Ja, inte hos grilltillverkarna utan hos de poolfabrikanter som ställde ut. Visst kände man till pooler med ekologisk rening, men det är inte något för svenska förhållanden fick jag veta.

Foto: Veg Tech
Trädgårdsägarens pooldröm börjar ofta vid det azurblå havet på solsemestern eller hotellets vackra pool fodrad med grönblått kakel. En ekologisk pool kan aldrig få det där kristallklara vattnet trodde pooltillverkaren och då måste poolen vara svart eller brun och ingen kommer att vilja krypa ner i en mörk skogstjärn!

Nu har ju ekologiskt renade pooler eller baddammar som de också kallas, faktiskt funnits under flera år, så helt nytt är det inte! Märkligt att det inte är mer känt för "vi svenskar älskar ju naturen"!

Att vi gör det slår i alla fall Hasselfors fast i presentationen till den här montern (nedan): "Vi svenskar gillar våra skogar och vår svenska natur".  Men det är nog så att vi tar till oss det ekologiska och naturliga i lagom doser och tolkar budskapet på så helt olika sätt beroende på vad vi har för bevekelsegrunder. Och den här montern i svart och lila, med barkflis och ved var en riktigt snygg tolkning av naturen tycker jag!


Läs mer om biokol på www.geo.uu.se/biokol
Läs mer om biologiskt renade pooler på www.vegtech.se

6 kommentarer:

Helena sa...

När vi precis gjort vår damm såg vi på Tv om en familj som hade en bad damm!Vi kände att det skulle vi velat ha men det var så dags då!
Du skulle bara veta hur många som har pool där vi bor...det tar på sin höjd 5 min.ner till sjön!!!O alla som bor ännu närmre än vi!Jag säger då det...ligga i sin pool o se ner över sjön.Det är klart att vattnet är lite brunaktigt o inte blått men så är det oxå källvatten o inte klor!!!
Ha det så bra!
KRAM från mig!

Katarinas trädgård sa...

Mer ekologiskt tänkande i trädgården behövs verkligen, bra att du skriver om det! /Katarina

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Kristina!!!

Säger som Katarina: vi behöver ha mer ekotänk även i trädgården.... Har inte hört talas om ekopooler förut. Den där kannan var ju hur fiffig som helst :-)

Så kul det var att ses!!!

Kram
Charlotte

Anna Vattenkanna sa...

De där med kolet verkade jätteintressant - ska surfa in sidan på en gång.

*Fniss* - jag vågar väl knappast berätta men jag använder guldvatten - 1 del urin till 10 delar vatten - som gödsel under sommaren på prydnadsväxterna(grönsakerna klarar sig bra på sin fina kogödselgiva). Speciellt alla prydnadsgräsen inklusive bambun slurpar i sig med glädje. jag vet att vissa tycker att det är motbjudande - men det finns så mycket mer motbjudande saker än lite kiss...

Har länge kollat på den där vattenkannan - minsann om jag inte ska köpa den nu i a f.

Kramar Anna Vattenkanna

Marie Lithén sa...

lustigt, länge sedan jag hörde om ekopooler. Redan när vi byggde vårt hus för snart 20 år sedan, hade jag sett det i Tyskland. Å har under alla år inte kunnat begripa jag heller att det inte har slagit här, borde kunna göra det nu!

Linda V sa...

Jag badar gärna i en mörk skogstjärn. Såg en så fantastisk bild på en pool/damm a la skogstjärn i AoTs tidning Fixa sommar. Helt enkelt en drömpool! Vilken intressant blogg du har. Gillar ditt tänk om naturen som inspiration. Hittade hit ikväll och har bläddrat runt en del. Nu blev det ett gammalt inlägg jag kommenterade. Ha en skön sommar!