18 mars 2011

Gärdesgård

Att binda gärdsgård är verkligen ett hantverk. En riktig gärdesgård ska tillverkas av senvuxen gran. Bara uttrycket känns vackert. Granen har tagit tid på sig, årsringarna sitter tätt och veden blir hård.

Vid ett gammalt torp eller en gård känns gärdesgård helt rätt.


På mässan i Kista ställde en "gärdgårdsbindare" ut men han suckade lite och sa att det "ju inte är så populärt till nybyggen och så". 


Men jag tycket att det skulle kunna passa till ett modernt hus också! En nygjord gärdesgård är rödbrun i samma nyans som den träpanel som finns på många nyfunkishus. Både gärdesgården och panelen kommer att bli silvergrå med tiden.

Det är som sagt inte många som idag väljer gärdesgård, men det skulle bli fina kontraster. Det gamla samsas med det moderna!


                   

Det är den snodda granvidjan som håller ihop störarna som kan vara en svag punkt. Därför ser man ibland gärdesgårdar där vidjan är utbytt mot ståltråd. Det är förståss varken "äkta" eller särskilt hantverksmässigt men jag tycker inte man ska moralisera över det! Har man valt en genväg har man ju lämnat det autentiska och kan lika gärna ta ut svängarna. Varför inte måla en gärdesgård som stått några år och torkat i svart falufärg? Gärdesgården har ett grafisk utseende som man kan ta vara på. 

Och till en svart gärdesgård skulle det kanske kunna vara fint med den vilda mjölken i vitt tillsammans med exempel bergrör. Allium är ju alltid läckert till svarta hus men den blommar tidigare än mjölken.

Genom att hitta nya sätt att använda gamla tekniker och hantverk kan man bidra till att bevara dem. På köpet kan man få sköna kontraster och lite personliga lösningar, eller hur?

I morgon blir det varmt igen sägs det, så det nya snötäcket försvinner nog ganska snabbt i alla fall.
Ha en trevlig helg!

Växter i det här inlägget:
  • Vit mjölke eller rallarros (Chamerion angustifolium 'Album')
  • Kirkislök (Allium aflatunense)
  • Bergrör (Calamagrostis epigeios)
Sökord gärdesgård gärdsgård 


7 kommentarer:

Tant Otteskrufv sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
M/S Design sa...

Det är mycket snyggt, skulle vilja ha det själv runt tomten.
Trevlig helg
Mariana

Helena sa...

Visst är det fint!Vi fick lov att välja fårstängsel runt vår tomt då det inte känns säkert med gärdsgård när man som vi har en stor hund o massor av hundar som går förbi var dag!Men vi har en bit vid parkeringen iaf.
Ja du vad snö det kommit :-(
Trevlig Helg!

Xnia sa...

Vi bor i ett område som är gammal åkermark med mycket gamla gärdesgårdar. Det är roligt att många av våra grannar valt att sätta upp ny! Vi vill oxå ha, men har en bökig tomtlinje.. vi får se hur det blir.

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Jag fullkomligt älskar gärdesgårdar. I dalarna där vi har ett sommarställe inom släkten så har vi ett överflöd på dessa fantastiska staket. kolla mitt inlägg från i sommras.

http://tradgardsdesign-jens.blogspot.com/2010/08/inspiration-fran-sodra-tansbodarna.html

Xnia sa...

skissar just nu på en trädgård med gärdesgård runt(2000m2!!) Ägaren vill ha vita klängväxter på den,som inte behöver jobbas så mycket med. Tänkte klematis, men de ska ju klippas, så det får nog bli en enkel vacker klängros :-)

Grythyttans gärdesgård sa...

Ser jättebra ut!