28 februari 2011

Dahlior av alla slag

Att få en växt uppkallad efter sig är få förunnat.


En av Carl von Linnés lärjungar, Andreas Dahl fick ett helt växtsläkte uppkallat efter sig, Dahliorna! Om detta kan man läsa i en trevlig liten folder från Bergianska om Linnés lärljungar. 


Det var en professor Cavanilles i Madrids Botaniska trädgård som uppkallade släktet efter honom. Professorn hade fått dahliafrön från Mellanamerika som han sådde och i slutet av 1780-talet blommade dessa plantor för första gången.

Det finns runt 35 vildarter av dahlia och frön och knölar av fler olika sorter skickades över till Europa i slutet av 1700-talet. Dahlia pinnata var en av de första dahlior som namngavs i Europa. Det visade sig senare vara en hybrid men den är mycket fin tycker jag. 

Dahlia pinnata Cavanilles från 1791


De rena arterna är enkelblommiga och Dahlia coccinea är en av dem.

Dahlia coccinea från 1789

En bit in på 1800-talet startade ett mer kommersiellt förädlingsarbete och dahlian spreds över Europa. Om man räknar alla sorter som finns eller har funnits av dahliahybrider är det fråga om ca 50 000 stycken! En del sorter skapade under första delen av 1900-talet säljs fortfarande. Då började dahliornas former och färger ta ut svängarna ordentligt! 


Dahlia Oriental Dream

Dahlia Giraffe från 1940


Dahlia Autumn Fairy
Dahlia Bohemian Spartacus

Dahlia Claire de Lune
Dhalia Peace Pact

Dahliorna kräver inte mycket jobb. Jag gräver upp knölarna och lägger dem jordiga på tidningspapper över vintern. Det fungerar utmärkt bara de förvaras torrt och svalt. Snart är det dags igen att i slutet av mars plantera om dem. Man bör vara ganska noga att toppa plantorna tidigt har jag märkt, för att få buskiga exemplar. I maj-juni kan de sen planteras ut.

Om man nu tycker att hybriderna är alldeles för vildsinta kan man kanske välja denna dahlia som också hör till en av de allra första som kom till Europa.

Dahlia sorensenii från 1796

Marie Ohlson har på sin hemsida www.dahlia.se många bra tips och mycket kunnande att dela med sig av.

Tyska Dahlienverzeichnis har en bra hemsida med vackra fotografier och en enkel sökfunktion där man kan välja både färg, höjd och sort. Alla bilder i det här inlägget är därifrån www.dahlie.net. De hänvisar till försäljningsställen i förekommande fall men hemsidan är i första hand rolig om man vill bekanta sig med utbudet av dahliahybrider. Växter i detta inlägg:
 • Dahlia pinnata 'Cavanilles' 
 • Dahlia coccinea 
 • Dahlia 'Oriental Dream'
 • Dahlia 'Giraffe'
 • Dahlia 'Autumn Fairy'
 • Dahlia 'Bohemian Spartacus'
 • Dahlia 'Claire de Lune'
 • Dhalia 'Peace Pact'
 • Dahlia sorensenii Källor i detta inlägg
 • www.dahlie.net
 • "Linnè i Bergianska"  folder från Bergianska Trädgården

7 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Ja dahlior är helt bedårande...vissa är ju galet stora och färgrika medan andra är lite mer lagom.

Jag vet inte vilka jag tycker bäst om faktiskt... jag är förtjust i Bishoparna - deras röda bladverk passar så bra hos mig i djungeln...

Av de du visar blev jag så förtjust i Claire de lune - den har verkligen ett månskimmer över sig.

Kramen från Anna Vattenkanna

Fia sa...

Åh vilka underbara bilder på underbara dahlior! Den där Oriental dream och Autumn Fairy är ju underbara!
Tyvärr har jag redan alldeles för många redan, men jag vet att jag säkert kommer att köpa någon mer även om jag absolut inte borde.

Sophia Callmer sa...

Dahlior är mycket och fascinerar. Tycker som Anna mycket om bishoparna, fast jag gillar andra sorter också. ha en bra vecka!/Sophia

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Är en dahlia-älskare... så tack för det inspirerande inlägget! Det finns ju så många sorter att välja bland att det inte är nådigt.

Vilka jättefina du visar....

kram
Charlotte

Lena/isis sa...

Wow vilka vackra bilder. Mysig blogg dessutom.

Kram

M/S Design sa...

Jag är lite delad när det gäller Dalior, tycker dom är vackra nästan för vackra.
Ha de bra
Mariana

Marie i Tierp sa...

jag fascineras fortfarande av dahliorna. Min första dahliakärlek var dom med jätteblommor, det har svalnat lite. I nuläget är det dahlian som snittblomma som håller mig sysselsatt och då är det bättre med små blommor....