31 januari 2011

Vintervackra träd

När snön tinar i plusgraderna och snön faller av trädens grenar skulle man kunna tro att det bara blir grått och trist. Men både klibbalen och pilträdet har nästan osannolika färger på sina grenar.


Klibbal (Alnus glutinosa) i lilabrunt
Klibbalen blommar tidigt på säsongen med violetta vackra hängen på bar kvist. På avstånd skiftar hela trädet i brun-lila. Eftersom det tar två säsonger för alkottarna att mogna hittar man både kottar och blomhängen på samma träd. 


Om man har förmånen att ha ett träd att ta grenar av kan det vara roligt sätta dem inomhus som en påminnelse om att nu har det vänt! Klibbalen är en av de första att skvallra om det.
Ännu är det kanske inte dags för kinesisk trollhassel att slå ut. På den får åtminstone Mellansverige vänta en tid. Men den hör absolut till en höjdpunkt tidigt på säsongen.


Kinesisk trollhassel (Hamamelis mollis) 

Trollhasseln har jag ingen egen erfarenhet av men att bara få ha något så spektakulärt i trädgården under senvintern gör att den hamnar på önskelistan! Den kan med tiden bli ganska stor (upp till 2,5 meter) läser jag men inte större än att den går utmärkt att ha även i en mindre villaträdgård.


Den vill stå i fuktighetshållande och något sur jord och är härdig till zon I - II. Lite härdigare, till zon III är hybridtrollhasseln Hamamelis x intermedia som därför är ett bättre alternativ för mig. 


Växter i detta inlägg

  • Klibbal (Alnus glutinosa)
  • Kinesisk trollhassel (Hamamelis mollis)

2 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Visst finns det annat än grått och brunt i naturen just nu - om man bor där snön har försvunnit! Här är det konstigt nog väldigt mycket snö kvar, förmnodligen beroende på att vi har fatt så enormt mycket. Men det är ju bra att det smälter sakta så det inte blir som i Skåne med översvämningar.
Köpte en kinesisk trollhassel förra våren på Öland och planterade vid infarten, en lite ovanlig sort med orangeröda blommor och som dessutom doftar!
För ett par veckor sen så upptäckte jag att den är absolut full med blomknopp, så det ska bli enormt spännande att se den blomma. Hoppas den gör det snart, måste vara extra snyggt mot den vita snön!

Kristina Bonander sa...

Roligt att höra att det finns sorter med orangeröda blommor också. Hoppas att snön är kvar när den slår ut!