18 januari 2011

Vintage

En bit in under granen fanns några långa slanka blad likt bladen på narcisser. Granen togs ned på hösten, gräset klipptes kort och marken krattades ren från kvistar och löv och se! till våren sköts det nya skott och en knopp dök upp, slog ut och visade sig vara en dubbel poetnarciss!


Ibland dyker de upp gamla exklusiva sorter. Exklusiva i meningen att de inte längre är så vanliga i odling. Är man lyckligt lottad att ha en igenvuxen trädgård som man fått ta över kan marken gömma många hemligheter, hemligheter som tacksamt visar sig om man rensar rent från kvävande sly, buskar och högt gräs. 


Här är några sorter som jag själv hittat i någon av de gamla trädgårdar jag haft.


Gammal i odling och ofta kvarstående vid gamla torp är trädgårdsstormhatten. Får den bara stå lagom fuktigt är den en underbar perenn som ger höjd och utstrålning till planteringen.


Den resliga trädgårdsstormhatten (Aconitum x cammarum)


En annan gammal trotjänare som kan stå och trycka i en undanskymd vrå i årtionden och som glatt tar för sig om de släpps fram är vårtöreln. Om man klipper ner den efter blomningen kommer gröna friska blad upp i samlad rundad form och den kan på håll se ut som en liten barrbuske. Den är tålig och tacksam och kan hållas på de flesta jordar. Att den sprider sig brukar inte vara några problem. Rotskotten är lätta att rensa bort.


Vårtörel (Euphorbia cyparissias)

Lysande gul är också blommorna på stor fetknopp som med sitt grånande bladverk kan bli en vacker marktäckare i soliga planteringar. Som många fetknoppar lockar den mängder av bin och humlor. Här är humlorna och hälsar på hos mina egna fetknoppar uppe i Bergslagen.


Stor fetknopp (Sedum reflexum) besöks gärna av humlor
Praktbetonican tycker jag är ett bra och tåligt alternativ i rabatten. En gammal perenn som inte alltid finns i plantskolornas grundsortiment. Men den är långlivad och kan finnas kvar i gamla trädgårdar, väl värd att tas omhand. Lätt är den att dela med sig av. Rotsystemet är kraftigt men låter sig lätt delas. 


Praktbetonican (Stachys machranta) är lätt att tycka om
Linaria kallade en gammal man den marktäckare som vi idag kallar murreva och som heter Cymbalaria på latin. Endast en liten tuss nedstucken i god jord kan räcka för att få en underbar matta av murrevans mjukt grågröna blad och söta blommor. Dess spridningsförmåga kan man utnyttja om man vill ha något anspråkslöst i murfogar, trappor och runt grunder. Det är just en sån liten tuss som sen spridits inom min familj. Vi har den allihop! Ursprungligen kom den från en gammal kvarn i närheten av Nyköping.


Vacker på nära håll är den väna murrevan (Cymbalaria muralis)


En stor fördel med de här gamla sorterna är att de ofta är mycket tåliga och lättodlade. Därför borde de vara alldeles utmärka val även till nyanlagda planteringar. Är inte exempel trädgårdsstormhatt och praktbetonica starka och storväxta nog att tillsammans med frodiga gräs kunna passa i en modern prärieplantering? Själv älskar jag de här gamla sorterna just därför att de är så tacksamma och lättodlade!


Vill man veta mer om att bevara gamla kultursorter så finns mycket att läsa POM:s (Programmet för Odlad Mångfald) hemsida  www.pom.info


Växter i detta inlägg:
  • Trädgårdsstormhatt (Aconitum x cammarum)
  • Vårtörel (Euphorbia cyparissias)
  • Stor fetknopp (Sedum reflexum)
  • Praktbetonica (Stachys macrantha)
  • Murreva (Cymbalaria muralis)
Källor och mer information
  • Jansson, Eva (red.) m fl, (2002), Trädgårdar och parker i odlingslandskapet, Jordbruksverket
  • www.pom.info, Programmet för odlad mångfald












2 kommentarer:

Anonym sa...

Härikring växer nordisk stormhatt vilt. Jag ska försöka fota dom i sommar. Praktbetonikan växer utanför porten i rabatten, tillsammans med den höga jättebalsaminen. Gulltöreln är ju så vacker också tycker jag! Hade den i min trädgård en gång på den tiden det begav sig!
Gillar verkligen dina foton!
Ingegerd

Kristina Bonander sa...

I vår Bergslagsträdgård skulle jag så gärna vilja ha nordisk stormhatt, nere vid sjön, där jag tänkte försöka med norrländska växter. Men vissa vilda arter är både svåra att få tag på och svåra att få att trivas.

Att du har några av de här gamla trogna trädgårdsväxterna är roligt. Det är lätt att glömma bort dem bland alla läckra nyheter!