27 januari 2011

Gammal akleja

Akleja är en av de växter som jag tidigast lärde mig namnet på när jag var barn och den är fortfarande en favorit. Även om den blå aklejan tycks vara den ursprungliga är det just när den fröar av sig och det dyker upp nya färgvarianter som den är som roligast att ha i trädgården. Den är spenslig och skir och därför är det sällan som de frösådda plantorna misspryder sin plats och de får oftast vara kvar där de hamnat.

Akleja (Aquilegia vulgaris)


Jag hade en svag aning om att akleja är gammal i odling och i en bok om svenskt måleri hittade jag målningen från 1653 av paret De la Gardie. I boken står skrivet att aklejan som visas planterad i en urna till vänster är målad där som en symbol för erotik och fruktsamhet. 


Magnus Gabriel De la Gardie och hustru Maria Eufrosyne, målning 1653 (Foto: Wikipedia)

Att aklejan också kunde symbolisera ödmjukhet är väl en egenskap som passar just denna blomma mer än andra!

Vill man ha stor variation på sina frösådda aklejor kan man plantera några pastellaklejor att lämna kvar några säsonger. De lämnar nytt arv efter sig med fler färger och former. Av pastellaklejans långa sporrar kommer det inte finnas mycket kvar så avkomman kommer att behålla sitt gammelmodiga utseende.


Akleja (Aquilegia vulgaris)
Växter i detta inlägg

  • Akleja (Aquilegia vulgaris)

Källor

  • Holkers, Märta (2001), Den svenska målarkonstens historia, Albert Bonniers Förlag
6 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Tidigare gillade jag inte aklejor - av just den anledningen att dom sprider sig så enormt - men här på Gotland växer dom ju t.o.m. "vilt" så numera är dom välkomna även i min trädgård!

Kristina Bonander sa...

Välkommen som följare Susie. Jag gissar att även dina aklejor dyker upp i alla möjliga olika färger. Roligt att de får vara kvar hos dig!

Xnia sa...

Vad roligt! Jag har en hel aklejarabatt, i kombination med någon ros och luktärt, så här långt. Jag älskar aklejor och dess fascinerande blomställningar.. Tyvärr tror jag inte att jag har något foto på den :-(

Kristina Bonander sa...

Aklejorna klär nog både rosor och luktärt alldeles utmärkt. Du får passa på att fotografera till sommaren!

Anna H sa...

Aklejan är fantastisk vacker. Har du tänkt på att den ser ut som fyra duvor som vänder ansiktet mot varandra :-)

Om en annan blomma, nämnligen Stormhatt, kan man läsa följande i Strindbergs "ett drömspel"
"minns i en prästgård, då jag var sju år ... det sitter två duvor, blåa duvor under den där hatten".

Naturens skådespel är förudnerligt, eller hur.

Kristina Bonander sa...

Att det ser ut som duvor; det har jag aldrig tänkt på. Men vad rätt du har! Visst ser det ut så.

Och om stormhatten har jag tyvärr inte läst...däremot har jag ett svagt minne av att stormhattens blommor med ett enkelt grepp kan vändas ut och in och se ut som något helt annat...men jag minns tyvärr inte vad!