2 januari 2016

Vinterträdgård i Bergslagen

Så är vi redan på årets andra dag! Åh, vad jag ser fram mot att trädgård och natur ska vakna till liv ingen! 2015 kom för mig att bli ett år präglad av en stor operation och lång konvalescens men förvissningen om att trädgården och naturen finns där gör det så roligt att se framåt.

Men nu är det stilla och tyst och ett lager mjuk snö bäddar in trädgård och natur. Jag tycker om den här mörka och kalla delen av året, tycker om att vara ute och bli lite kall, att komma in i stugvärmen och tända i spisen och krypa upp i soffan med en filt runt sig.

Winter garden

Utemöblerna står framme året runt. Skönt slippa kånka in allt under tak när säsongen är över. Så enkelt att låta det stå framme. Blir ganska fint också där stolar och bord står under snön.
Och det går åt mycket ved nu när det är kallt, men björkar har vi gott om och just nu huggs nya träd för att lagras till kommande vintrar.

Sauna Sweden
Ännu har isen inte lagt sig på sjön men sommarköket nere vid stranden står öde. Bastun används däremot flitigt!

Winter lake Sweden


En gammal spade har blivit kvar och krukorna klarar vintern utan att spricka. De är fyllda med dekorativ sand och samlar inte vatten. Ofta är det just vatten och fukt som får terrakottan att spricka.

Winter garden

Vissa perenner står kvar över vintern och jag hoppas att fåglarna ska tacka mig för lämnade frön och bär. Bukettapel till vänster är ganska nysatt och ännu är det inte så mycket bär. Men det kommer. Betonican får fina fröställningar som är dekorativa.


Winter garden


Dagarna är korta och det skymmer fort. Delar av tomten hamnar snabbt i skugga bakom skogen. På andra sidan sjön lyser dock eftermiddagssolen över stranden. Smågranarna i förgrunden växer fort men vi behåller dem ändå för att skapa skydd för smådjur och fåglar. 

Winter cabbin
Vår stuga är inte stor men räcker gott för oss. Min man slutade lönearbeta under 2015 och vi har taggat ner enormt för att kunna leva enklare, mindre och billigare. Villan utanför Stockholm är såld och vi satsar på att vara ännu mer här framöver, på vårt "Grindtäppan" i vackra Bergslagen. 

Under året har vi låtit borra brunn och dragit in vatten och avlopp. Visst kan det vara charmigt med utedass men ack så skönt att slippa gå ut på toa nattetid. Och att kunna duscha inomhus, vilken lyx!

Winter garden


Så mörknar det och endast en liten strimma sol håller sig kvar vid köksaltanen. Dags att tända lyktan och dra sig inomhus. 

Winter garden
Hoppas ni alla har haft sköna nyårsdagar. Vill önska er ett riktigt fint och skönt trädgårdsår 2016!


5 kommentarer:

Annika Christensen sa...

God fortsättning på det nya året.
Vad fint det är hos dig även på vintern.
Så härligt när möblerna får stå kvar ute.
Allt gott
Annika

Petra Klein sa...

Hallo!
Ein schöner Blog!
Liebe Grüße von Österreich, Petra

Rost och rädisor sa...

Så vackert ni har det även vintertid, men visst är det gott att inte behöva gå ut i onödan i alla fall och särskilt inte på nätterna.
God fortsättning
Anette

Isas Trädgård sa...

Så vackert stugan ligger och bastu alldeles vid strandkanten - så härligt. Hoppas ni får många sköna dagar där under 2016 !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Sofie sa...

Fantastiskt fina vinterbilder, man ser hur krispigt och härligt det måste vara. Önskar dig ett gott nytt år!
Varma hälsningar,
Sofie