10 januari 2016

Inspiration från Astrid Lindgrens Näs

Jag blev så inspirerad av ett tips som Underbara Clara gav på sin blogg. Man kan ju ha alla möjliga källor till sin inspiration men hon brukar kika på gamla Astrid Lindgren-filmer för att hitta inspiration till sitt eget fina hem. Se Claras inlägg här Inpsirationstips

Och nog måste det väl finnas trädgårdsinspiration också att hämta från Astrid Lindgren tänker jag? Körbärsdalar och plommonlundar, klätterträd och rosengårdar och jag sätter mig att titta på Madicken  och Emil, bläddrar i "Mio, min Mio" och "Bröderna Lejonhjärta".

Inspiration lantlig trädgård
Astrid Lindgrens barndomshem

Jag läser Jens Andersens fina biografi om Astrid, "Denna dagen, ett liv". Gör långa uppehåll och läser parallellt om Pippiböckerna och plockar ner från bokhyllan en underbar liten bok som Astrid skrev om sina föräldrar. "Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult" heter boken och på omslaget finns en bild av barndomshemmet på Näs.Jag googlar om Näs och läser och blir så sugen på att besöka Näs i sommar. På websidan delar man generös med sig av pressbilder och jag får möjlighet att samla några bilder i det här inlägget.


Garden inspiration Sweden
Rosor utanför barndomshemmet. Vitsippor utanför boa och mjölkpall.
Inspiration trädgård Astrid Lindgren
Boa sett genom plommonlunden
Inspiration trädgård Astrid Lindgren
Sagoladan om våren

Jag vill så gärna fånga några av de här stämningarna i min egen trädgård. Det minner om mina barndomssomrar på en stor gård i Småland där vi barfota sprang i väg i det daggvåta gräset för att hämta korna till mjölkning, där den gamla hagen runt soldattorpsgrunden hyste prästkragar, törnrosor och blåklockor, där det fanns en gigantisk ek som vårdträd på gårdsplanen, en ek inte helt olik sockerdricksträdet på Näs Prästgård.

Inspiration lantlig trädgård
Prästgården och sockerdricksträdet

Trädgården kring Näs är nu delvis omdanad av kunnigt folk med trädgårdsmästare Karin Eliasson i spetsen och här finns inte bara gamla välkända trädgårdsdetaljer från gamla bondesverige, utan också en del nygjort och modernt. Astrids källa (till vänster) är en av dem.

Källa Astrid, Mitt lilla universum och Magnus Lönns Ordlabyrint.

Bland det allra finaste av det nygjorda hör dessa "woodflow", murar byggda av ved. Så vackert! Med tiden grånar träet och efter några år startar förmultningen. Det är ett fint ekologiskt tänk bakom detta och vedstaplarna ger goda livsbetingelser för smådjur och insekter. Med tiden kommer också lavar och svampar att befolka muren.


Inspiration trädgård Astrid Lindgren
Murar av ved som kallas Woodflow

Det finns verkligen många olika sett att tolka ett Astrid Lindgren-tema i sin trädgård. Men vad jag tro är viktigt är att inte krångla till det utan att använda gamla välkända blommor och växter, sådana som alla människor känner till och har en relation till.  Inspiration trädgård Astrid Lindgren
Idéträdgården på Nordiska Trädgårdar som jag tyckte så mycket omTrädgården rymmer mycket mer än så. Här finns verkligen mycket att låta sig inspireras av.
Hit får det bli en resa i sommar!

Läs mer om Astrid Lindgrens Näs här Astrid Lindgrens Näs


4 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Hej Kristina. Tack för gulliga kommentarer hos mig, blev så glad. Har varit inne hos dig ibland, men sett att du haft en paus. Kul att du är igång igen, ska kika runt här inne nu. Japp, det är havtorn 'Hikul' det silvergråa i min gavelrabatt.
Kram Maria

Hanna sa...

Så glad jag blev att jag hittade denna fina blogg
Hanna

Laila sa...

Verkligen inspirerande! Det var nog Astrid som viskade i mitt öra när jag döpte en del av trädgården till Äppeldalen! En Rövarravin och en Trollbäck finns också på tomten.
Allt gott!/Laila

hagen vår sa...

Hei!
Dette var det veldig inspirerende å se. Det vekker mange minner. Jeg tror knappest det finnes noe vakrere enn kirsebærdalen.
Ha det godt! Anne