18 oktober 2012

Höstfärger i nyröjd trädgård

Har haft röjarskiva hemma i stan! Klippt ner och grävt upp, tuktat och gjort om. Den stackars arma trädgården behövde en uppryckning och nu börjar det likna något trots att det kommer att behövas lite nyinköp. Men man får fylla ut luckor och glipor med höstväxter så länge! Roligt det med.

Ljung får fylla ut de nya planteringarna så länge.

Sedan tidigare hade jag planterat med tanke på höstfärgerna. Det här är ju en trädgård som används mest på våren och på hösten. För att få kontrast och vintergrönt finns det hel del barrväxter. Tycker att höstfärgerna på buskar och perenner kommer mer till sin rätt då. Framför ljungen växer exempel en gul ärtcypress 'Filifera Aurea' som jag klotklipper. Den riktigt lyser så här års!

Ärtcypress 'Filifera Aurea' är tacksam att klippa som klot.

Någon som också lyser i rosa/orange/gul är björkspirea 'Tor E'. En toppenbra spirea som inte ser så skräpig ut som många andra spireor när den blommat över. Årets nytillväxt skymmer effektivt de vissna blommorna och höstfärgen går inte av för hackor!

Björkspirea får underbar höstfärg.

På berget växter stora sjok av bergenia. Här har jag varit hård och tagit bort hur mycket som helst. Bergenian och murgrönan höll på att ta hela berget i besittning. Bergenian tycker jag ändå om. Den får fina höstfärger, särskilt om det varit kallt!

Om vädret är kallt och ljust rodnar bergenians blad.

Vissa funkior får också fin höstfärg. Starkast gul lyser daggfunkian 'True Blue'. Daggfunkiorna är heller inte fullt så söderätna av sniglar som de vanliga funkiorna är. Också ett plus!

Daggfunkia 'True Blue' får smörgul höstfärg. 

De är många år sen nu jag satte den japanska lönnen. Så här års flammar den verkligen i rött. Även om funkian vid foten ser en smula ledsen ut är den fin i färg till lönnen.

Japansk blodlönn slår det mesta med sin röda färg.

En buske jag hittade inklämd i snåret med bergtall och som jag valde att behålla är röd pelarberberis 'Helmond Pillar'. Just nu är den lite gles. Har kanske inte haft det så roligt inklämd bland tallarna men i ny jord och på ett öppet läge ska den nog efter nedklippning sätta fart. Lika röd som japanska lönnen har den blivit nu på hösten.

Pelarberberis 'Helmond Pillar' får samma röda färg på hösten som japanska lönnen.

Ny för i år är däremot den lilla japanska lönnen 'Ornatum'. Den har precis börjat bekänna färg och kommer att bli bra i en helt nygjord plantering uppe på berget.

En nyplanterad japansk lönn 'Ornatum'.

Inbland petar man ju ner saker också ting som inte alltid är så planerade. Kvar i en vinterkruka fanns på vårkanten en bärhyperikum som fick ny plats utmed gången för många år sen. Den fryser ner varje vinter men blir ändå större och större för vart år. Får små gula blommor som senare blir röda bär som till sist mörknar till svart. Riktigt dekorativ i höstrabatten!

Bärhyperikum fryser ner på vintern men växer sig skapligt stor under säsongen.

Det här är den del av trädgården där röjningsarbetet hunnit längst. Få se hur mycket som hinns med innan snön kommer!

Sökord: höstträdgård höstfärger i trädgården vackra höstlöv

11 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vackert! Fantastika bilder! Och din Bergenia är jättefin, så ser inte min ut:)).
Ha det gott.
Kram Maria

Pia Gustafsson sa...

Oj! Oj! vad fina bilder. Jag skönk in i bilderna och njöt av varenda en. Vilka färger.. Kram Pia

blomsterdesign sa...

Så vackert du har i trädgården. Fina växter i härliga färger!
Ha det så bra!
Kram Therese

Helena sa...

Åh vad höstfint du har i din trädgård.Mycket att glädjas åt :-)
O bergenian vår gemensamma favorit!
KRAM från mig!

Ingmarie We sa...

Välkommen tillbaka till bloggvärlden. Javisst, måste man pausera ibland! Härliga höstlika färger och vyer, både i detta och föregående inlägg!
PS! Min daglilja heter Chicago Blackout.

Leena sa...

Det ser ju kanonfint ut, och vilka fina bilder! Vår bergenia får inte alls fina höstfärger men det kanske är en annan sort. Den fanns här när vi köpte huset och sedan har det blivit mer och mer av den. Jag tycker om de stora bladen. Och jag skulle önska att jag kunde ha en japansk lönn men det är precis på gränsen för vårt klimat, och jag vill inte ha något som dör efter något år. De är verkligen vackra! En mycket vacker höstträdgård har du!
Ha det gott!

Susie på Stjärnarve sa...

Underbara höstväxter som verkligen lyser upp trädgården - och den första bilden var helt magisk!

Karla sa...

Hej! När jag ser dina bilder så tänker jag : "Åh... svarta bär! Kransar! Ja!" ...men jag hittar ju inga såna bär...ska ut genast för att leta efter annat då. Föresten...vilka fina japanska lönar du har! Jag köpte en liten, lika röd som din jätte! Min är tyvärr typ 25 cm hög...hoppas den klarar av vintern och platsen jag valt till den.Jag vet att dem är lite svåra där jag bor. Tack för din kommentar på min blogg, det värmer verkligen att höra hur fin min Gracie är, hon är verkligen en älskad katt, mycket för sina blåa ögon förstås...det är alldeles för många gånger jag måste stoppa mig själv för att inte överdriva hennes kvaliteter, jag ligger på gränsen till att bli riktig löjlig, ibland. Tänk om alla djur skulle ha de så bra som vissa...Ja...ha det så bra så länge :o), Karla.

M/S Design sa...

Tycker det ser höstfint ut!!
Ser fram mot att mina Lönnar ska bli så där stora.
Ha de bra
Mariana

Hans i Brännberg sa...

Så vackra bilder du visar, jag drömmer mig tillbaka till tiden innan vår trädgård frös till is.
Men vad att göra, annat än att njuta av dina och andras fina bilder.

Ha det bra, och välkommen tillbaka till bloggandet.

Landbohaven sa...

Jeg kom bare lige forbi.
Gode billeder af de mange smukke efterårsfarver.
Tak for kigget.
Ha´ en dejlig dag.