5 februari 2012

Vintervitt i vas och kruka

Det blir ett alldeles speciellt ljussken ute när det här så här gnistrande kallt. Man ser det genom fönstren och det är så vackert!

Om man som jag tycker om det kan man förstärka känslan genom att ha växter på fönsterbrädan med just gnistrande vit blomning! När det är så här kallt ute släpper glaset i fönstret in kyla och det kan vara flera grader kallare just vid fönstret (om man inte har ett element under), och det är många vinterväxter som trivs med att stå lite svalare.

Vit azalea är en riktig vinterblomma. Trivs bäst ljust och svalt. Modernare sorter klarar torka bättre än sina äldre släktingar men krukan bör ändå sänkas ner helt i vatten med jämna mellanrum.

Azalea 

 Engelsk pelargon kanske förknippas med vår och sommar, men den snövita känns vackert vintrig.

Engelsk pelargon (Pelargonium x domesticum)

Engelsk pelargon (Pelargonium x domesticum)

I en hög vas kan det blir förföriskt vackert med långskaftade vita krysantemum i stort fång. Står de svalt och man byter vatten ofta, håller de riktigt länge. 


Krysantemum
Kornettblommor som numer kan köpas blommande i stort sett när som helst på året håller sig också  bäst där det är lite svalare. För att få vinterkänslan ska man leta efter helvita tycker jag!

Kornettblomma (Streptocarpus)


Hortensia är alltid lika snyggt. Vita förståss till vinterfönstret. Både den här och kornettblomman är fotade på Ulriksdals Slottsträdgård. 

Hortensia (Hydrangea macrophylla) 

Vit är inte blomman på vågbladet, men den känns ändå vintrig. Bladen ser ut som de är alldelses frostiga. De blekrosa blommorna är små men söta. Av de växter jag visat här är vågbladet det som bäst klarar att stå vid ett element, suckulent som den är! 

Vågblad (Cotyledon)


Även om det kan bli svalt och skönt vid vinterfönstret gör också den extrema kylan luften mycket torr.  På ett ställe där luftfuktigheten mättes fick jag höra att det hade sjunkit från det vintertid normala 24% luftfuktighet till 6%! Då är luften torr! Därför tror jag att det är klokt att vara flitig med sprutflaskan där man har sina krukväxter.

Ha det skönt i det vackra men kalla vintervädret!

Sökord vinterväxter i kruka vinterblommor krukväxter för vinter vita krukväxter

2 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Vilka underbara blommor och så det där lilla fina i dom med en strimma av en annan färg - mästerverk!
Agneta kram

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Så mycket vackra vintervita blommor det finns. Jag håller på att försöka få min hortensior från i höstas att överleva på fönsterbrädan, de skjuter mycket nya skott så det ser lovande ut än så länge.
Ha det gott.
Kram Maria