28 december 2011

Vänliga ljus för miljön

Oj, vad man bränner ljus under julhelgen! 


Och det är svårt att låta bli. Få saker gör ju julen så stämningsfull som levande ljus.


Fast det kan vara skillnad på ljus och ljus! Med blotta ögat kan de vara svårt att skilja på ett ljus gjort av stearin och ett gjort av paraffin. 

Men stearin är gjort av vegetabiliska och animaliska fetter,  medan paraffin tillverkas av olja som ju är en ändlig resurs! Och med den kunskapen känns det angeläget att läsa på förpackningen och bara köpa ljus av stearin! Eller hur?

7 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Hej
God fortsättning.
Jag fick som tur är massor av hemstöpta ljus i julklapp. Det känns så bra.
Ha en skön kväll
Annika

Helena sa...

Ja man bara köper o köper för mängder går åt...nog borde jag läsa på förpackningen..
KRAM från mig!

M/S Design sa...

Använder handstöpta stearin ljus men så blir det ju en del värme ljus också och dom har jag inte koll på vad dom innehåller.

Laila sa...

Alltid stearinljus här! Förutom att paraffinljus tär på ändliga resurser är röken från dem farlig och kan bl a framkalla cancer och astma!
Vilka fina ljusstakar, arvegods antagligen.
Ha det gott!/Laila

TrädgårdsPrinsessan sa...

Hej!
Bra tips, det har jag faktiskt inte tänkt på när jag köpt ljus (fast vi gör inte av med så mycket ljus just nu, med alla små barn :-) Några ljus på matbordet, sen släcks det snabbt igen för säkerhets skull).

Mysigt kanelhus!

Ha en fin Nyårshelg!

/Annika

Almbacken sa...

God fortsättning. Ja, det ska vara bra ljus...dom är dessutom snyggare:). Jag gillar verkligen dina kopparbyttor. Utfinna och helfrälst:).

Jag är lite nyfrälst på Tradera och har där sett Ruben-glas.

Kram,
Maria

Carol sa...

Kara Kristina, Beautiful images and enlightening words! If only we would read the packages and educate ourselves as to what is best to buy . . . to care for our health and that of our planet. Thank you for sharing this important point in our purchasing power. Happy Holidays! Kram Carol