14 december 2011

Vaktelbär att spara på

Utanför vår entré står tuvvakelbär i en korg. Gillar dem verkligen och råkar hitta en gammal artikel i Natur&Trädgård om just vaktelbär, eller Gaultheria som vaktelbärssläktet heter.

Vaktelbär går bra att odla som trädgårdsväxt men fordrar lågt pH för att trivas. Den skulle kunna passa bra i det skuggiga torvpartiet om det inte var så att den tycks vara känslig för frysrisken i den fuktiga torvjorden. Ett mer väldränerat ställe vill den ha även om jorden i sig ska vara fuktighetshållande. Lagom är alltså bäst!

Det vaktelbär som oftast är till salu nu i december är Tuvvakelbär (Gaultheria procumbens) och kan odlas till zon IV. Med tiden bildar den täta mattor. Blomningen består av små vita klockor men det är ju framför allt bären som är vackra.

Det vanligast av alla vaktelbär, Tuvvaktelbär (Gaultheria procumbens)

Näst vanligast är Japanskt vaktelbär (G. miquelioana). Den blir ca 25 cm hög och kan odlas till zon III.

File:Gaultheria miqueliana aka Miquels spicywintergreen in botanical gargen gothenburg sweden.jpg
Japanskt vaktelbär (Gaultheria miquelioana) Foto: Wikipedia

Det finns förståss en art som heter Vaktelbär (G. shallon) rätt och slätt. Den upp mot 50 cm hög, men skribenten i Natur&Trädgård tycker att det finns vackrare arter i släktet att odla. Men så här på bild ser den ju ok ut.

Vaktelbär (Gaultheria shallon) Foto: Wikipedia 

Men riktigt söt är Nätvaktelbär (G. adenothrix) med sina mörkröda foderblad. Den kryper över marken och blir inte mer än 15 cm hög. Något att trakta efter om man klarar zon II.

File:Gaultheria ovatifolia Iwahaze in Sannomine 2002 6 16.jpg
Nätvaktelbär (Gaultheriaa adenothrix) Foto: Wikipedia

På Zetas  - där jag handlar nästan allt - finns 2 arter i katalogen och utöver det vanliga Tuvvaktelbäret finns också Kinesiskt vaktelbär (G. cuneata). I artikeln beskrivs den som en växt som kan breda ut sig ordentligt och som blommar överdådigt med vita blommor. Den här vackra gamla planschen visar Kinesikt vaktelbär.

File:Gaultheria cuneata 145-8829.jpg
En gammal plansch med Kinesiskt Vaktelbär (Gaultheria cuneata)

Men ett första steg till en liten vaktelbärssamling är att försöka övervintra de plantor som står i korgen på trappan. Men det gäller att vakta noga. En första köldknäpp kan sätta stopp för planerna. Då får det bli övervintring i lövhögen i stället!File:Virginiawachtel 2007-06-16 102.jpg
Vaktel

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Oj så fina bär och blommorna är ju ljuvliga. Synd bara att jag bor i zon 5.

Riktigt fint som dekoration.

Ha det gott
Gunilla

Annika Christensen sa...

Vita vaktelbär vill jag ha. Var hittar man dem de var ju så fina!
Ha en skön helg
Annika