15 september 2011

Murgröna Vintergrön favorit!

Nu är det knopp på murgrönan och om höstvädret håller sig milt kommer knopparna att slå ut. Vissa år hinner inte murgrönan med innan vintern kommer och knopparna förblir slutna. Med det gör inget för knopparna är så fina i sig. 




När murgrönan blir äldre ombildas viss rankor till att börja växa som en buske. Bladen blir släta och det är då som murgrönan kan börja blomma. Tar man skott av en sådan del av murgrönan lär den behålla sin buskiga form och kan has som krukväxt har jag läst.

Förra vintern var sträng och när våren kom hade mycket av vår murgrönas buskdelar dött i kylan. Det fanns inget annat att göra än att börja klippa bort de döda grenarna....



...men inne bland bladen upptäckte jag att koltrasten byggt bo! Och där låg honan på ägg bland alla långa rankor.



Men det var för sent, jag hade redan hunnit skrämma henne och efter några dagar var boet tomt.

Har man riktig otur efter en sträng vinter kan hela murgrönan dö. Roligt ändå att den här trädgårdsägaren har låtit det torra murgröneskelettet stå kvar. Blir ju faktiskt ett ganska spännande blickfång i trädgården.




Vår egen murgröna mådde dock bara bra av att blir tuktad. Aldrig tidigare har den varit så grön och frodig!



De nya bladen som växte ut var frisk ljusgröna och växtkraften är enorm. Man måste hålla den i schack för att den inte ta över. Den är gammal vid det här laget och är ingen känd namnsort. Sorten Hedera helix 'Hibernica' som finns i handeln är också storbladig och påminner om den här. 



Vill man ha en riktigt härdig mugröna, i alla fall till zon IV, har E-planta två nya sorter som båda härstammar från Visby och som har överlevt de hårda krigsvintrarna där på 1940-talet. 
Dels den småbladiga  'Grafik' ........

Hedera helix 'Grafik' (Foto:  E-planta)

... och dels sorten ' Huldra' med lite större blad. Även den går till zon IV.

Hedera helix 'Huldra' (Foto: E-planta)

Börjar man titta lite närmare på murgrönor ser man snart att det finns många varianter på bladen, mindre och större blad, med tydliga nerver eller alldeles släta. I England finns bland annat den här vackra varianten lite var stans.





Även om murgröna oftast växer på väggar, murar och plank tycker jag att den är allra bäst som marktäckare. Garanterat inget ogräs kommer upp i en tjock murgrönsmatta!

Och sen är ju rankorna så otroligt vackra att använda i kransar och andra arrangemang, hållbara och vintergröna som de är!




Växter i det här inlägget:
  • Hedera helix 'Hibernica'
  • Hedera helix 'Grafik'
  • Hedera helix 'Huldra'

På de här länkarna finns många fina sorter att bekanta sig med:



2 kommentarer:

Laila sa...

Intressant inlägg! Har en murgröna som stått still i växten i två år. Den där 'Grafik' ser tilltalande ut och klarar sig kanske här i vår dal med bistert vinterklimat. Noteras på att-skaffa-listan!
Ha det gott!/Laila

Rosor och Pioner sa...

Ser att det finns en murgröna som klarar zon IV, den måste jag prova här. Den får hamna på köplistan till nästa år, när jag förhoppningsvis har fått min "nya trädgård" lite lite mer norröver, norra bergslagen.
Ha en fin helg
Kram Susanne