19 april 2011

Vårliga marktäckare

Om man är lite generös när man säger marktäckare och räknar in allt som gladeligen sprider sig och täcker stora ytor finns det så mycket att glädjas åt så här års.

Outstanding som vårliga marktäckare är ju både vårstjärna och scilla. De sprider sig till stora mattor om de trivs och de gör de ofta under träd och buskar där marken under sommaren är bar. Då får fröerna gro i lugn och ro. De små förplantorna ser ut som tunna grässtrån och man måste vara försiktig om man vill ha dem kvar. 

Vårstrjärna (Chionodoxa siehei)
 Så här års finns vårstjärna och scilla i stort sett i varje trädgård. Finast tycker jag den blå vårstjärnan är med vit mitt!

Scilla (Scilla sibirica)
 Den här underbara scillamattan finns under de höga träden i Observatorielunden i Stockholm.

Luktviol (Viola odorata)
Inte fullt lika invasiv men fin som marktäckare där den trivs är lukviolen. Den tittar fram så fort solen värmer marken. Den sprider sig med utlöpare och frön och slår sig ner i både gräsmattan och i fogar, springor och andra oländiga ställen. 

Vitsippa (Anemone nemorosa)
Vitsippan måste ändå vara en favorit och borde användas som marktäckare i trädgårdar betydligt oftare. Det finns många namnsorter men den rena arten bildar de bästa mattorna. Är man observant kan man se att det kan finnas stora sjok av vitsippor som kanske avviker något från varandra. Då kan man se var gränserna går mellan olika kloner.

Hålnunneört (Corydalis cava)
Hålnunneörten, som också kallas skånsk nunneört täcker kanske inte marken helt men den sprider sig och bildar glesa mattor. Tillsammans med vårstjärna är den otroligt fin!

Svalört (Ranunculus ficaria)  (Foto: Odla.nu)
 En annan favorit är svalört. Den ser ut som små mininäckrosor och bladen kan snabbt täcka marken under buskar i halvskuggigt läge. I min egen trädgård växer den där funkiorna sen kommer att slå ut. Svalörten hör till de där växterna som kan få vilken lövsamling som helst att se färgglad ut.

Pestskråp (Petasites hybridus)

Den modige, som har ordentligt med utrymme, kanske vågar ta in pestskråp i trädgården. Den kan ta stora områden i besittning men jag tycker den är läcker, när de smutsrosa blommorna slår ut innan bladen hunnit bli stora. 

Det som är så fint med de här marktäckarna är att de är tidiga och att de får den vårskräpiga marken att se helt ok ut när de tittar upp bland torkade löv, kvistar och grenar. Många av dem vissnar ner och lämnar plats i perennplanteringen åt det som komma skall i maj och juni! Och när buskar och träd släpper ut sina blad då har vårmarktäckarna redan lämnat scenen.

6 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Så fint du visar och dessa lökmattor som finns här och där är ju helt fantastiska. Vårstjärnan är också min favorit! Kul det där med vitsippsklonerna - det visste jag inte! Dagens nya kunskap m a o.

Kram Anna Vattenkanna

slottsträdgårdsmästaren sa...

Vilket härligt inlägg! Tack för det och jag måste bara försöka hinna till Obeservatorielunden i påsk. Ha det gott!

Giga sa...

Przepięknie. Uwielbiam takie widoki. pPozdrawiam

Helena sa...

Åh vad härligt det ser ut i den där slänten!Tack för de fina bilderna som gör mig rofylld när jag ser dom!
KRAM från mig!

M/S Design sa...

Det var många fina marktäckare!
Ha en trevlig påsk
Mariana

Susie på Stjärnarve sa...

Marktäckare är verkligen något jag gillar, tycker nämligen inte om bar jord - det blir så mycket ogräs då! Mina favoriter är europeisk hasselört, kaukasisk förgätmigej och och rödbladig revsuga. Dom två senare har ju också väldigt fina blå blommor och det gör ju inget! *fniss*