2 februari 2011

Japansk struktur

Det är på vintern när allt är avlövat som det verkligen visar sig om man har lyckats i formgivningen av sin trädgråd. Då syns grundstrukturen, med gångar, buskar, häckar, sten och trä med naken verklighet. 

Den rundklippta tallen är en bergtall (Pinus mugo 'Mops')

En otroligt vacker anläggning även under vinterhalvåret är den Japanska Dammen i Bergianska Trädgården i Stockholm. I dova gröna, bruna och grå toner kan man njuta av olika former och material. Till och med isen på dammen tycks finnas till för kompositionens skull.


Krypen (Juniperus communis 'Hornibrookii') till vänster

Bonsai (Foto från Wikipedia)
De formklippta barrbuskarna som vi tycker är så typiska för japanska trädgårdar formklipptes i de historiska japanska trädgårdarna i första hand för att de skulle behållas små. Trädgården skulle visa naturen i miniformat. Det syns också så väl på den hårt tuktade bonsaien som verkligen ser ut som ett miniatyrträd.

Även om den formklippta japanska trädgården är långt ifrån några av de svenska trädgårdsidealen, tycker jag om den stillsamma känslan som en japansk trädgård vill förmedla. 


Intresset för japanska trädgårdar är inte så stort längre. Jag tycker ändå att det fortfarande finns mycket i gestaltningen som kan vara värt att ta till vara på. Framför allt hur barrväxter används! Formklippta tallar eller enar kan ge stadga åt vilken plantering som helst. Vi borde använda dessa mer i våra planteringar, inte bara de formklippta. Det finns många arter med naturligt kompakt växtsätt som ger samma intryck som de formklippta.


Man kan bara drömma om hur vackert här måste vara när rhododendronbuskarna blommar under försommaren!

Läs mer om Bergianska Trädgården:

Växter i detta inlägg:
  • Krypen (Juniperus communis 'Hornibrookii')
  • Bergtall (Pinus mugo 'Mops')

7 kommentarer:

godastunder-tokigaidéer sa...

Helt underbar bilder du visar nu blir jag bara mer inspirerad till min japanska hörnasom ska byggas i sommar.

Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Kristina!!

Kul...... nu hittade jag till dig också :-)

Vackra bilder i inlägget!!! Jag diggar verkligen japanskt i trädgården, blandat med lite annat också om jag ska vara ärlig. Det finns ett lugn och en skönhet i de avskalade och tuktade japanska trädgårdarna som talar till mitt innersta. Tror att vi behöver ha olika trädgårdsrum som möter våra olika behov. Åtminstone är det så för mig. Därför har jag både mormors-blommigt och strikt, fast på olika ställen....

Lägger till mig som följare ;-) Nu ska jag titta vidare här hemma hos dig..... ses sen:-)

Kram
Charlotte

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Kristina!
Hela sidan är fylld av vackra bilder! BIlden från parken med bara stora ekar och solen som lyser på marken, bilden från ditt sommarställe (måste vara det vackraste jag ser denna vecka) alla fina sommarbilder. Waow.
Kul att du börjat blogga! Diggar!
Ha det gott, kram H.

Kristina Bonander sa...

Kul att du blir inspirerad, Anna! Du får rapportera från din japanhörna i sommar.

Charlotte, jag gillar också blandningen av både romantiskt å ena sidan och det vilsamma strikta å andra sidan - för visst är det omväxlingen som är charmen. Varmt välkommen som följare!

Vad kul Hillevissan att du gillar det! Ja, vårt sommarställe i Bergslagen älskar vi!

Kram till er alla
Kristina

M/S Design sa...

Du har en intressant blogg och mycket fina bilder!
Mariana

Kristina Bonander sa...

Tack Mariana! Så roligt att få feed back! Trevlig helg.

Kristina

Mattias sa...

Väldigt inspirerande bilder - om jag ändå hade en trädgård.