Ängar runt villan

Så roligt att i senaste numret av "Allt om Trädgård" mötas av Viveka Ljungströms läsvärda ord om hage och äng. I hennes krönika på första sidan beskriver hon hur vi kan värna den biologiska mångfalden genom att göra en "kulturinsats"! 

Att skapa en äng på villatomten kan vara just en sådan kulturgärning. För kultur är det fråga om, skriver hon, eftersom allt som skapas av människohand är "kultur" i motsats till "natur".

I många år har gräsmattan i vår trädgård fått vara i fred under försommarmånaderna. Gullvivor, tusensköna, luktviol och förvildade revsugor bildar en försommaräng som väl kan konkurrera i skönhet med den vanligare så hårt tuktade gräsmattan. När blomsterfägringen är över och blommorna vissnat ner kör vi gräsklipparen som vanligt. Det får ersätta det bete av djur som kanske annars skulle ha ägt rum. 


Tusensköna (Bellis perennis) sprider sig i gräsmattan.
Den med större ambitioner skapar kanske en äng som mer liknar den gamla tidens slåtteräng, där jorden är magrare och där ängen skonsammare slås med lie. 

Äng anlagd efter skolboken eller ej, är det väl i första hand fråga om att vi villaägare ska börja acceptera något annat än en perfekt skött gräsmatta?

Att en stor trädgårdstidning inleder med att skriva om det här ämnet känns därför angeläget. Det hjälper kanske till att vidga allas vår syn i hur våra gräsytor ska se ut!


Gullvivan (Primula veris) sprider sig lika glatt!


Växter i detta inlägg:
  • Tusensköna (Bellis perennis)
  • Gullviva (Primula veris 'Rubra')
Källor i detta inlägg:
  • Allt om Trädgård, nr 2, februari 2011

Kommentarer

Populära inlägg